Nova prijetnja putem mobilnih aplikacija: nemojte davati podatke o karticama ni CVV broj!

16:43 / 06.12.2021.

Autor: P.F./Hina

Tzv. phishing prijevare

Tzv. phishing prijevare

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Policija upozorava kako počinitelji prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice kojim poslije zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.

U tijeku je tzv. phishing kampanja usmjerena na korisnike raznih internetskih oglasnika. Počinitelji, u komunikaciji s oštećenim osobama, najčešće koriste mobilnu aplikaciju WhatsApp putem koje prosljeđuju poveznice phishing/lažiranih mrežnih stranica trgovačkih društava koja se bave dostavom robe.

Tako prikupljaju osobne podatke i podatke o bankovnim karticama te CVV broju kartice i zatim zadaju neovlaštene transakcije na raznim internetskim prodajnim mjestima u inozemstvu.

Navedeni napadi učestali su te smo o njima više puta upozoravali građane putem medija, navode iz policije te ponovo upozoravaju građane na opasnost davanja osobnih i financijskih podataka nepoznatim osobama.

- Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke. Cilj je pošiljatelja neovlašteno i bez ograničenja koristiti vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta. Pozivamo vas na dodatan oprez, a ako se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište, upozorili su iz policije.

Više o internetskim prijevarama i kako ih spriječiti možete pročitati na stranicama policije koje su posvećene Internet prijevarama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!