Nova pulska bolnica polako dobiva obrise

19:06 / 12.02.2019.

Autor: Jasminka Kalčić/V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

Premda su svi rokovi probijeni, nova pulska bolnica polako dobiva obrise. Kraj svih radova predviđa se za ljeto iduće godine.
Premda su svi rokovi probijeni, nova pulska bolnica polako dobiva obrise. Nakon gotovo 20 godina pripreme teče treća godina izgradnje. Kraj svih radova predviđa se za ljeto iduće godine.

Kirurg Ivica Fedel najviše se, naravno, raduje novom operacijskom carstvu. Gradi se labirint od 10 dvorana, među najmodernijma u ovome dijelu Europe.

- Dvorane su tipske, u osnovi mogu bilo koju granu medicine zadovoljiti. Dakle, ako je danas dvorana za urološke zahvate, to ne znači da sutra ne može biti za neki drugi tip, bez nekih velikih izmjena, rekao je Ivica Fedel, specijalist kirurg u Općoj bolnici Pula.

Bolnički kompleks na sedam katova stajat će više od pola milijarde kuna. Krediti riješeni, novac se troši, ali trebat će ga još. Ponajviše zbog skupe opreme.

- Ne samo radi opreme, nego i zbog toga što je u međuvremenu izmijenjen Zakon o zaštiti od požara pa su određeni uvjeti i nedostaci u projektu uvjetovali povećanje opsega gradnje, govori Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula.

Pula, najavljeno je, pri Sveučilištu uskoro dobiva Medicinski fakultet. Liječnici za novu bolnicu neće biti problem, kažu. Javljaju se iz cijele regije.

- Iz BiH, Kosova, Makedonije, pa i dalje, ja imam iz svoje struke dva upita liječnika iz Skandinavije, iz Švedske i Danske, ističe Dragan Trivanović, voditelj onkologije i hematologije.

No u Istri nema dovoljno medicinskih sestara. Iz Slavonije ima upita, no život na poluotoku im je preskup.

- Pitali smo o subvencioniranju stanovanja i nadam se da ćemo dobiti pozitivne odgovore, ističe Irina Pucić, glavna sestra u pulskoj Općoj bolnici.

Bit će to zapravo i najveći problem u cijelom projektu. Jer čak 30 sestara na godinu napusti pulsku bolnicu. Pola zbog umirovljenja, a druga polovina tražeći bolju plaću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!