19:42 / 01.02.2022.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HTV

Nova runda sukoba na relaciji vladajući - predsjednik

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / HTV

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je optužbe zviždačice Maje Đerek, nekadašnje djelatnice Državnih nekretnina, koju je bivši ministar državne imovine Mario Banožić nazvao zviždaljkom. Uslijedio je niz reakcija. 

Predsjedniku Milanoviću indikativne su tvrdnje nekadašnje djelatnice Državnih nekretnina Maje Đerek.

- To je posao za DORH, i to ozbiljan posao. Ti navodi koji si je gospođa dala trud napisati i odnijeti u DORH su nešto čemu naprosto treba posvetiti pažnju i vidjeti tko tu govori istinu. Ako je pola onoga što je ona reka istina, to je razlog za pad Vlade, smatra predsjednik Zoran Milanović.

Iz HDZ-a odgovaraju: Predsjdnik države vrši udar na Vladu.

- Svjedočimo da prvi put od 2000., kada je uvedena parlamemtarna demokracija u Republiku Hrvatsku, da direktno predsjednik države vrši udar na vladu i poziva na smjenjivanje zbog izjave jedne osobe. To je nezapamćeno u hrvatskoj povijesti, poručio je politički tajnik HDZ-a Ante Sanader

Zoran Milanović osvrnuo se i na Gordana Jandrokovića koji se, prema navodima, raspitivao o najmu jednoga poslovnoga prostora. Zapitao je: "Je li to posao predsjednika Sabora? Jel se to smije raditi?".

- To nije miješanje u posao - zamoliti da se utvrdi o čemu se tu doista radi. Niti na kraj pameti, koliko sam ja iščitao ono što je gospodin Jandroković rekao, nije mu bila da ni na kakav način namjera pogodovanje bilo kojeg državnog tijela, u ovom slučaju Državnih nekretnina, poručio je Branko Bačić.

Na društvenim mrežama Krunoslav Katičić odbacuje navode Maje Đerek.

- Ne znam zašto me i u dogovoru s kim nastoji neutemeljeno ocrniti, ali je pozivam, ako me nastavi klevetati, da se suočimo na polifgrafu, poručio je Katičić. 

Od predsjednika i dalje stižu kritike na račun Zvonimira Frke-Petešića.

- Koji je lažno ispunio prebivališnu prijavu. Policija bi ga trebala prijaviti po službenoj dužnosti, da li DORH-u ili za prekršaj. To je delikt, kažnjivo djelo, a mi slušamo zamjenu teze kako je on lobirao za Hrvatsku, rekao je Milanović.

Branko Bačić uzvraća i tvrdi da Frka-Petešić nije protuzakonito postupio. "Policija mora biti neovisna. Neprimjereno je od predsjednika ili bilo koga drugoga, a pogotovo od predstavnika izvršne vlasti, da na neovisna tijela, bilo pravosudna, bilo policiju, vrše neprimjeren pritisak". 

Imao je što predsjednik reći i nakon današnjeg sastanka ministra Banožića s britanskim ministrom obrane.

- Nikad se ne sastajem s ministrima obrane. Eventualno s onima vanjskih poslova, eventualno Rusije, Amerike. Ne znam što me pitate. Ja se ne nalazim s tim ljudima. kazao je.

U HDZ-u tvrde da je predsjednik izjavom "da uopće ne zna njegovo ime" - omalovažio britanskog ministra obrane. Tvrde i da je počeo pokazivati nervozu nakon afere Janaf.

- I ono što sdam postavljao već u kampanji za kandidata za predsjednika Milanovića, a to su one konzultantske usluge od 2 milijuna kuna. Je li to bila korupcija? Je li to skupa s onim tajnim putem u Albaniju bilo nešto što je bio okidač i za ovu situaciju s Ukrajinom?, upitao je Ante Sanader.

Uz mnoštvo pitanja i odgovora - političko primirje i dalje nije na vidiku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!