15:54 / 14.01.2020.

Autor: Franka Jović Tonkli/IMS/HRT

Nova škola na splitskim Pujankama

-

-

Foto: - / -

Školarci pohađaju nastavu u dvije, umjesto dosadašnje tri smjene. Ali to nije sve.
Na svoj 30. rođendan splitska Osnovna škola Pujanki svečano je obilježila useljenje u novu zgradu. Učenici su sjeli u nove klupe s početkom drugog polugodišta.

Školarci pohađaju nastavu u dvije, umjesto dosadašnje tri smjene. Dogradnja škole na Pujankama tim je važnija ako se prisjetimo da su se godinama cijeli razredi razvozili iz tog dijela grada u druge splitske škole zbog manjka prostora.

Raspuknut će se školski atrij od dječje sreće i ravnateljeva ponosa. Osam novih učionica, knjižnica, sportski tereni, parkirališta, te još dvije učionice s blagavonicom i kuhinjom, zahvaljujući kojima će škola od rujna imati i produljeni boravak. 

U dogradnju gotovo 3 tisuće četvornih metara grad je uložio više od 33 milijuna kuna. U tijeku je projektiranje dječjeg vrtića i dvorane, a nadaju se financiranju od nacionalnih i drugih fondova, kaže gradonačelnik Andro Krstulović Opara. Na novac, pak, Svjetske banke računa država koja si je za starteški cilj u idućem desetljeću zadala cjelodnevnu nastavu.

- U Hrvatskoj želimo stvoriti mjere za cjelodnevnu nastavu, ali cjelodnevnom nastavom ne samo da ćemo dobiti na kvaliteti poučavanja već ćemo dobiti, znači i onu potrebu da djeca mogu boraviti u školskim prostorima, u školama dok roditelji rade, izjavio je pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Momir Karin.

Samo na primjeru Splita, bit će to planerima mreže škola velik izazov, ali i zalogaj. U gradu još ima škola koje zbog manjka prostora rade u tri smjene.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!