Nova usluga HZMO-a za buduće umirovljenike

09:56 / 05.01.2022.

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

U Studiju 4 o novoj usluzi HZMO-a

U Studiju 4 o novoj usluzi HZMO-a

Foto: Studio 4 / HRT

Od danas je dostupna nova usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, a vezano je uz lakše dostavljanje podataka za buduće umirovljenike.

O kakvoj se usluzi radi pojasnio je na početku gostovanja u emisiji Studio 4 pomoćnik ravnatelja za mirovinsko osiguranje, Šimo Šiljeg

- Usluga e-kontrole je nova usluga, namijenjena je za poslodavce da elektroničkim putem dostave dokumentaciju potrebnu za sam postupak kontrole podataka o kojima ovisi ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja. 

- Oni će sada izravno dobivati obavijest o kontroli podataka, na osnovu kojih će dostavljati ostale podatke o stažu, plaćama, osnovicama. To će moći izravno HZMO-u. Ovo nije samo u administrativnom smislu smanjenje posla, već je tu i smanjenje troškova, generiranje podataka itd., dodaje. 

Pomoćnik ravnatelja za informatiku pri HZMO-u gospodin Luka Ljubičić kaže da svaki projekt ima svoj izazov, pa tako i ovaj.

- S tehničke strane, svaki ima svoje specifičnosti, u suradnji s vanjskim partnerima to smo napravili u rekordnom roku. Takvih će projekata u budućnosti biti još, a što se tiče ovoga radili smo ga u posebnim okolnostima zbog pandemije koronavirusa, a i određenih poteškoća vezano uz potrese. 

Ljubičić dodaje da je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje vrlo kompleksna i složena institucija.

- Jedna smo od institucija koja "hendla" najveći dio budžeta RH. Moramo se pohvaliti da slavimo ove godine 100 godina postojanja. 

Šiljeg dodaje da su ostvarili veliki napredak u smislu digitalizacije.

- Mi smo 2014. imali samo 8% elektroničkih prijava. Sada, na kraju 2021. imamo prosjek elektroničkih prijava rekordnih više od 90%. Građani su također jako zainteresirani za to, putem e-građani dobivaju razne potvrde. Također, treba dodati da će i našim radnicima biti znatno lakše. 

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!