Nova vozila za DVD Okučani

17.10.2022.

14:05

Autor: Silvio Stilinović/T.V./HRT

150. obljetnica DVD Okučani

150. obljetnica DVD Okučani

Foto: HTV / HRT

U Okučanima je Dobrovoljno vatrogasno društvo obilježilo čak 150 godina postojanja. I nije prvo takvo u Hrvatskoj. Organizirana briga za obranu od vatrene stihije na području Hrvatske postoji više od 160 godina.

Uz obilježavanje velike obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Okučanima - 150 godina od osnutka, osigurana su i dva nova navalna vozila iz sredstava Vlade Republike Hrvatske i Europske unije.

- Moramo biti ponosni na naše vatrogasce, jer oni svakodnevno pokazuju koliko mogu, kako mogu. Posebno dobrovoljni vatrogasci koji puno toga obavljaju dobrovoljno ostavljajući svoju obitelj, odlazeći na intervencije, rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

- Osim što su nositelji protupožarne i civilne zaštite, sva dobrovoljna vatrogasna društva uključuju se i u sve aktivnosti unutar svoje općine, odnosno grada, ističe Milan Šulter, predsjednik Vatrogasne zajednice Brodsko-posavske županije.

Okučanski vatrogasci veliku obljetnicu dočekali su u obnovljenom, suvremenom vatrogasnom domu.

- Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u tome. Od MUP-a RH, ministarstva gospodarstva, ministarstva ruralnog razvoja od kojih smo dobili sredstva da bi ovaj dom bio takav kakav jeste. Ali, isto tako, sve to bez ljudi ništa ne vrijedi, ističe Aca Vidaković, načelnik općine Okučani.

Inače DVD u Okučanima prvo je vatrogasno društvo koje je osnovano izvan velikih gradova. Danas rade u specifičnim uvjetima jer je u blizini autocesta A3.

- Moram se zahvaliti MUP-u koji nam je donirao vozilo, vatrogasno, veliko navalno, s kojim možemo obavljati sve zadaće na ovom području i na autocesti koju trenutno držimo, jedan dio auto ceste, rekao je Mario Mijatović, predsjednik DVD-a Okučani.

Ovo dobrovoljno vatrogasno društvo, koje je medju 10 najstarijih u Hrvatskoj, danas ima 40-ak članova. Od onih najmladjih do 23 vatrogasca koji su u svakom trenutku spremni štititi ljude i imovinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!