Nova žičara na Platku gradi se brže od plana

14.07.2022.

13:43

Autor: I.Z./HRT/Hina

Nova žičara na Platku

Nova žičara na Platku

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Izgradnja nove žičare na Platku teče brže od planiranog pa se njezin dovršetak očekuje do početka ovogodišnje skijaške sezone, istaknuto je danas na sjednici primorsko-goranske Županijske skupštine.

"Bilo je problema s radnog snagom"

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan rekao je da je bilo problema s radnom snagom i nabavom čelika za potporne stupove, ali to je prevladano.

- Donja i gornja stanica žičare se grade, devet potpornih stupova je u gradnji, a neki od njih će se uskoro postaviti na trasi žičare, dodao je.

- Jedan od izazova su promjene cijena sirovina i povećanje drugih troškova pa očekujemo da će izvođač dostaviti zahtjev za pokriće razlike u troškovima, istaknuo je Krpan, dodajući da županija očekuje Vladine upute o postupanju u takvim slučajevima.

- Na Platku se priprema asfaltiranje uređene ceste od glavnog parkirališta do Velikog doma, dodao je.

Posao izgradnje nove žičare četverosjedežnice na Platku dobila je zajednica ponuditelja Strucon i Bartholet Maschinenbau. Ugovor je vrijedan oko 33 milijuna kuna. Žičara na Radeševu dugačka je 800 metara, imat će 114 stolaca, od kojih je dio opremljen i nosačima za bicikle. Radovi su počeli u rujnu 2021.

U raspravi su nezavisni vijećnici Leo Pavela i Davor Štimac upitali što će se događati na Platku nakon tih investicija, to jest postoji li plan za snažniji razvoj turizma i sporta u tom centru.

"Nedostatak smještajnih kapaciteta"

Nedo Pinezić (
Unija Kvarnera) rekao je da bi Platak trebalo marketinški uključiti u promociju Gorskog kotara te ga jače predstavljati kao izletničke i rekreacijske zone u drugim dijelovima županije.

Krpan je istaknuo da je prepreka snažnijem razvoju nedostatak smještajnih kapaciteta, ali za to, kako je rekao, ne može biti nadležna Primorsko-goranska županija, nego privatni investitori.

Župan Zlatko Komadina je istaknuo da je revitalizaciju i uređenje Platka pokrenuo osobno 2006. godine.

- Sve što je na Platku učinjeno rezultat je javnog sektora, odnosno nas, rekao je i zaključio da je vrijeme da se stane s javnim ulaganjem u Platak te ulaže i u druge dijelove Gorskog kotara.

- Javni sektor je uložio u Platak radi kvalitete života i zdravlja građana, to nije učinjeno na komercijalnoj osnovi, ustvrdio je župan.

U proteklih desetak godina ta je županija u Sportsko-rekreacijski centar Platak uložila oko 70 milijuna kuna, a s ulaganjima u novu žičaru to je više od 100 milijuna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!