12:06 / 02.10.2018.

Autor: I.M./HRT

Novac EU-a za specijalizacije liječnika

-

-

Foto: - / -

Ugovore s tim ustanovama potpisao je ministar zdravstva Milan Kujundžić, a svečanosti je nazočio i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.
S gotovo 62 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda financirat će se specijalizacija 55 doktora medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, i to u domovima zdravlja, zavodima za hitnu medicinu i Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba.

Ugovore s tim ustanovama potpisao je ministar zdravstva Milan Kujundžić, a svečanosti je nazočio i ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić.

Ministar Kujundžić rekao je nakon potpisivanja ugovora s 10 domova zdravlja i sedam zavoda za hitnu medicinu iz cijele Hrvatske da se te ustanove financijski rasterećuju kako bi novac mogle usmjeriti u nabavku opreme ili zapošljavanje, a istodobno se mlade liječnike stimulira da ostanu u Hrvatskoj. 

Ministar Pavić istaknuo je da se time završava potpisivanje ugovora iz projekta specijalističkog usavršavanja doktora medicine, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 218 milijuna kuna. Na taj je način osigurano financiranje plaća u idućih šest godina za ukupno 212 specijalizanata u 19 hrvatskih županija. 

Većina tih sredstava kroz natječaje je usmjerena u ruralne krajeve, kaže Pavić dodajući kako će svi specijalizanti dobiti mentore, čije će obrazovanje provesti četiri hrvatska medicinska fakulteta.

Najavio je da se u zdravstvenom sustavu želi osnažiti i sustav pripravništva, pa su u tijeku natječaji za 2000 pripravnika, koji će jednogodišnjim ulaskom u sustav zdravstva dobiti sva prava iz radnog odnosa i primati 85 posto plaće predviđene za njihovo radno mjesto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!