18:29 / 12.08.2020.

Autor: Šime Vičević/HRT

Novac za Zagreb, određeni su prioriteti

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Očekuje se da će ukupan iznos Hrvatskoj biti odobren u listopadu.
Kao pomoć nakon potresa u Zagrebu, Europska komisija isplatit će gotovo 89 milijuna eura iz Fonda solidarnosti. Predujam će biti isplaćen u idućih nekoliko dana. Komisija će uskoro završiti analizu hrvatskih zahtjeva i predložiti konačni iznos pomoći koji zatim trebaju odobriti Europski parlament i Europsko vijeće.

Predujam od 88 milijuna 900 tisuća eura Hrvatskoj stiže iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Za obnovu potresom pogođenog Zagreba odobreni iznos itekako će dobro doći, zbog čega je zadovoljstvo istaknuo i premijer Andrej Plenković.

- Nakon kvalitetno pripremljenog zahtjeva Vlade Republike Hrvatske za pomoć iz Fonda solidarnosti EU-a za sanaciju štete od potresa u Zagrebu i okolici, zadovoljni smo da je Europska komisija odobrila predujam u iznosu od 88,9 milijuna €, što je najveći predujam ikada isplaćen iz EUSF-a, rekao je.

Nakon odluke o isplati predujma jučer se oglasila i povjerenica za koheziju i reforme Europske komisije.

- Hrvatska i njezin glavni grad pretrpjeli su jednu od najvećih prirodnih katastrofa u posljednjih sto godina, koja je uzrokovala veliku štetu i poremećaje. Dodatno, to se dogodilo u trenutku kad je stanovništvo već trpjelo posljedice pandemije i zatvaranja. Današnjom odlukom nastoji se ublažiti veliki teret koji ta zemlja nosi i ponovno pokazati solidarnost EU-a u takvim teškim vremenima, ustvrdila je.

Očekuje se da će ukupan iznos Hrvatskoj biti odobren u listopadu.

- Hrvatska je predala zahtjev za oko 500 milijuna eura i očekuje se evaluacija od strane Europske komisije, a nakon toga i potvrda od strane Europskog parlamenta kako bismo dobili ta sredstva za obnovu teško oštećenog Zagreba, istaknula je potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

Određeni su i prioriteti. Obnavljat će se škole i bolnice. Kulturna baština - katedrala, državni arhiv, a jedan dio sredstava koristit će se za subvenciju najma stanova onima koji ne mogu u ovom trenutku boraviti u potresom stradalim zgradama. Oštećeno ih je ukupno 25 tisuća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!