19:27 / 28.12.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Novak: I mladi i stari doktori trebaju učiti i samo učiti

-

-

Foto: - / -

Za mene vikend ne postoji kao opravdanje ni za što, kazao je primarijus Novak i izrazio nadu da se takvo što nikada neće ponoviti.
Potreseni i ljuti stanovnici Metkovića traže odgovornost za Gabrijelovu smrt. Nakon što je inspekcija Ministarstva zdravstva utvrdila liječničke propuste - istražne će radnje pokrenuti Državno odvjetništvo.

U emisiji Tema dana voditelj inspekcijskog tima primarijus Milivoj Novak je potvrdio da su ustanovili kako je propusta bilo.

- Mislimo da su liječnici učinili propusti, da bolest nije prepoznata na vrijeme i dijete nije zbrinuto na optimalan način. Helikopter je divna stvar ali nije rješenje, bolesnika treba zbrinuti i prije transporta i tijekom transporta - izjavio je Novak.

Objasnio je da se radi 6 liječnika, kojima je sada zasigurno jako teško. Bilo je među njima i mlađih i starijih liječnika, neke su i pred penziju. Čovjek, kaže Novak, može pogriješiti, svatko može pogriješiti, ali bolesnika treba pregledati, treba ga znati trijažirati i treba znati tko je, "jako bolestan, a tko je obično bolestan".

U emisiji se telefonski uključio i Mihovil Štimac, ravnatelj Doma zdravlja Metković. Rekao je kako o zaključcima povjerenstva čita u novinama i osobno ne iščitava direktno pogrešku djelatnika Doma zdravlja.

- Ipak, inspekcija je zaključila da je bilo pogreške, sigurno je ona kompetentnija da kaže što se događa - rekao je i poručio da se od svega može izvući pouka kako se hitno mora izjednačiti kvaliteta zdravstvene zaštite u zemlji.

Unatoč pokušajima ekipa emisije nije uspjela osigurati gostovanje ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luke Lulića. Pristao je dati kratku izjavu u kojoj ističe da inspekcijski nalaz još nije dobio a s obzirom na to da sve ide na DORH, slučaj, smatra, ne bi bilo primjereno komentirati.

I stručno povjerenstvo Hrvatske liječničke komore obavilo je nadzor. Očekuje se da će svoje mišljenje dati za nekoliko dana, nakon analize prikupljenih podataka.

Liječnici, kojima je inspekcija utvrdila odgovornost i dalje rade na svojim radnim mjestima u Metkoviću.

- Doktora i sestara fali, nedostaje ih, netko mora raditi, pod ovim stresom raditi je strašno, netko može i nastradati no to je rizik posla i rizik života, objasnio je primarijus Novak.

Napomenuo je i da će sada sudski vještaci još jednom vještačiti kako bi se sa sigurnošću došlo do istine.

- Ono što mi danas mislimo, vjerujem da je točno, no dijete je umrlo i mi moramo saznati pravu istinu. Za mene vikend ne postoji kao opravdanje ni za što, kazao je i izrazio nadu da se takvo što nikada neće ponoviti.

- Treba učiti, i mladi i stari doktori trebaju učiti i samo učiti, zaključio je Novak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!