10:08 / 22.12.2020.

Autor: Studio 4/HRT

Novaković: Imovinska kartica je osnova transparentnosti

-

-

Foto: - / -

Ona nije teška za ispuniti, ona je detaljna, ali takva joj je svrha. Ako imate sve dokumente koje trebate, vi ste za 2 sata gotovi bez problema, rekla je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.
Godinama se najavljuje novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Nova radna skupina, koja je osnovana otkako je ministar Ivan Malenica preuzeo ministarstvo uprave i pravosuđa imala je sastanak na kojemu je potegnuto pitanje načela, rekla je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa gostujući u Studiju 4.

➡️ SDP uputio dopunu Zakona o sprečavanju sukoba interesa
➡️ Otvoren predmet protiv Ćorića pred Povjerenstvom za sukob interesa

Novaković nije bila na tom sastanku, zamjenik joj je prenio kako još nije jasno u kojem smjeru ići ni otkuda krenuti, vjerojatno od novog zakona. Na sastanku su, dodala je, apostrofirana načela i može li Povjerenstvo voditi postupke zbog povrede načela.

- Još se ne zna ni koji je krajnji cilj, osim da je bio prvi sastanak i da se potegnulo pitanje načela, dodala je.

Ranije je u Studiju 4 gostovao Sanjin Rukavina, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave i najavio je da bi novi Zakona o sprečavanju sukoba interesa trebao biti donesen u trećem tromjesečju 2021., Novaković kaže da je to treće tromjesečje trebalo biti ove godine, ali je očito pomaknuto.

- Za jedan kvalitetan zakon, ako se on doista želi promijeniti, treba vremena. Mi ističemo da bi u radnoj skupini trebali biti i stručnjaci koji su se bavili korupcijom, odnosno prevencijom korupcije, a kojih nema, dodala je. 

"Neki dužnosnici su gori nakon kazne"

Na pitanje treba li Povjerenstvu povećati ovlasti, rekla je da ono sada ima jako male ovlasti. Navela je da im državne institucije često ne odgovore na upite, iako su dužne, a sankcija nema. Nemaju pravo otići na lice mjesta provjeriti istinitost navedene u imovinskim karticama, njihove ovlasti su, naglasila je, dosta male.

Što se tiče iznosa najviših kazni dužnosnicima, rekla je da je bilo nekoliko od 30.000 ili 40.000 kn. Dodala je da i nakon takvih sankcija dužnosnici nisu mijenjali ponašanje, neki su još gori nakon kazni. To joj je teško objasniti, smatra da dužnosnici moraju znati koja su njihova prava i obveze, te što može, a što ne smije.

Imovinska kartica - osnova transparentnosti

Osvrnula se na imovinske kartice, rekla je kako je ona osnova transparentnosti i treba ju ozbiljno shvatiti. Smatra da nije toliko komplicirana za ispuniti, ali pristupalo joj se vrlo neozbiljno dok se nije dogodilo nekoliko afera tijekom 2019., kada se počela ozbiljnije shvaćati.

- Ona nije teška za ispuniti, ona je detaljna, ali takva joj je svrha. Ako imate sve dokumente koje trebate, vi ste za 2 sata gotovi bez problema, dodala je.

"Povjerenstvo u predvorju korupcije"

Pojasnila pojam da je "Povjerenstvo u predvorju korupcije", kaže da se Povjerenstvo ne bave samo korupcijom, za to postoje i druga tijela, oni su u prvom dijelu kada se pokušava prevenirati i naglasiti koja ponašanja vode ka korupciji.

Represivni su u trenutku kada donose sankcije, ali one nisu visoke, dodala je pojasnivši kako su one same po sebi određena doza prevencije. Vjeruje da je teška sankcija ujedno i prevencija.

Ne vjeruje da novčane sankcije nekoga pretjerano bole, smatra da se ostavlja puno veći dojam kada netko kaže da nešto nije bilo u redu i da je trebalo drugačije.

O načelu djelovanja

Govorila je o načelu djelovanja, kaže da su to osnove kako bi se dužnosnici trebali ponašati.

- Svaki dužnosnik treba biti transparentan, odgovoran, savjestan, nepristran. Ako to nije, to mu treba reći, dodala je.

Premijer Andrej Plenković je na jednoj konferenciji prozvao Povjerenstvo, Novaković kaže da su njima svi dužnosnici jednaki, a svatko reagira na svoj način.

Zvučna imena koja Povjerenstvo proziva su medijski jače popraćena, a interesantniji su lokalni dužnosnici. Novaković kaže da se na državnoj razini mnogo više pazi nego na lokalnoj razini.

Govorila je i o zvučnim slučajevima koja su na čekanju, primjerice Agrokor. Slučaj je na čekanju jer se čeka odluka o njezinu izuzeću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!