08:13 / 24.04.2018.

Autor: I.B./HRT

Novaković: Marić i Petrov u petak pred Povjerenstvom

-

-

Foto: - / -

U Studiju 4 gostovala je predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Nataša Novaković. Povjerenstvo se do ljeta namjerava baviti i predmetima o predsjednici, premijeru i ministru obrane.
Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa nedavno je počelo rad u novom sazivu. Na čelu s novom predsjednicom Natašom Novaković izrečene su i prve kazne. Zvučnih imena nije bilo, no ovoga tjedna očekuje se veći interes javnosti, jer će se pred povjerenstvom naći ministar financija Zdravko Marić, kao i čelnik Mosta, Božo Petrov, te druge osobe koje imaju saznanja oko slučaja Agrokor. To je tek početak, jer se Povjerenstvo do ljeta namjerava baviti i predmetima o eventualnim sukobima interesa predsjednice, premijera, ministra obrane.

U Studiju 4 gostovala je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković.

Potvrdila je da je za ovaj petak zakazana sjednica Povjerenstva. "Na njoj će između ostalog biti i predmet ministra financija Zdravka Marića koji će se moći izjasniti. Osim njega pozvali smo i druge osobe koje imaju saznanja koja moramo utvrditi. Naime, stanje nije jasno, neke činjenice nisu utvrđene, kontradiktorne su u jednom segmentu i taj segment želimo raščistiti i eventualno završiti predmet", istaknula je. Dodala je da se Božo Petrov poziva kao osoba koja ima određena saznanja.

Na pitanje hoće li se sve završiti u jednom danu, odnosno na jednoj sjednici, rekla je da joj je teško predvidjeti. "Mi bismo voljeli zatvoriti predmet jer smatramo da je već predugo na dnevnom redu", naglasila je. Potvrdila je da je osim Petrova pozvana još jedna osoba, no nije željela reći njeno ime kako ta osoba ne bi saznala preko televizije da je pozvana, ukoliko nije još primila poziv. "Ne čini mi se korektno", rekla je. Navela je da su sve sjednice Povjerenstva javne.

Upitana da komentira predmet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njezin put u Ameriku, rekla je da Povjerenstvo nije dobilo sve potrebne informacije jer je predmet proglašen državnom tajnom. "Ono što imamo - na temelju toga ćemo donijeti odluku. Mi smo nekoliko puta uputili dopis. Naprosto ćemo morati zaključiti prema stanju koje je u ovom trenutku. Zato bi se predmet mogao i naći uskoro na sjednici jer nema više nikakvih radnji koje bi Povjerenstvo moglo poduzeti", istaknula je.

Komentirala je i da bi premijer Andrej Plenković trebao biti predmet Povjerenstva zbog zapošljavanja članova obitelji. "Ono što bih voljela naglasiti je da svi ti predmeti ne ovise o nama. Mi moramo utvrditi činjenično stanje, a da bi to napravili potrebni su nam odgovori tijela od kojih smo zatražili informacije. Tada možemo napraviti analizu cijelog predmeta. Mi ne možemo napamet donositi odluke. Koliko brzo nam tijela odgovore, toliko brzo ćemo mi donijeti odluke koje su nužne. U svakom slučaju očekujemo da te predmete riješimo prije ljeta", istaknula je. "Predmet ministra Damira Krstičevića ćemo vrlo brzo riješiti upravo zato jer smo dobili sve potrebne dokumente na vrijeme", naglasila je.

Rekla je da je jako zadovoljna na novom poslu. "Posao je jako dinamičan, intelektualno izazovan. Odličan smo tim. Cijeli ured je sjajan. Mislim da ćemo sljedećih par godina provesti na jačanju kako internog tako i eksternog Povjerenstva", istaknula je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!