11:17 / 14.06.2019.

Autor: M.Š./B.V.M./HRT/Hina

Novaković: Ne smatram se pristranom na predmetu Plenkovića

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Odbor bez rasprave o Novaković, oporba napustila sjednicu, iz HDZ-a odbacuju optužbe iz oporbe da HDZ opstruira rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.
Saborski odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav maknuo je s dnevnog reda raspravu o tome tko je mjerodavan za moguću odluku o izuzeću Nataše Novaković, predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, u slučaju premijera Andreja Plenkovića i lex Agrokor.

Oporba proziva HDZ da je time stao u obranu sukoba interesa jer ne dopušta da se riješi pat-pozicija te da su mu u tome pomogli SDSS i HNS. Negodovala je i nakon kraće žustre rasprave i glasovanja napustila sjednicu. HDZ uzvraća - nakon što su Povjerenstvo i Sabor objavili da nisu mjerodavni, konačnu odluku o mjerodavnosti donosi Ustavni sud.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa još nije odlučivalo je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor, jer je premijer podnio zahtjev za izuzećem Nataše Novaković.

Premijer Plenković je danas dodatno pojasnio svoj zahtjev:

- S obzirom na to da su neki vaši kolege izvlačili neke krive zaključke na dopunu moga zahtjeva prema Povjerenstvu, ono se dogodilo u svjetlu - ne nove činjenice da smo odjedanput saznali gdje je prije radila predsjednica Povjerenstva, to poštujemo, nego s obzirom na to da je novi element bio odluka Upravnoga suda. Dakle, to je novi element. Sada je na institucijama da odlučuju tko je nadležan za ovo pitanje  - pojasnio je.Novaković: ne smatram se pristranom

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković  komentirajući pitanje nadležnosti u slučaju njenog razrješenja s te funkcije, kako bi se sama otklonila rad na predmetu premijera Andreja Plenkovića da je mislila da je pristrana te da je pitanje njezinog izuzeća protiv pravila struke.

- Da sam mislila da sam pristrana, ja bih otklonila svoj rad na tom predmetu. Ne smatram se pristranom. To je bilo protiv mene i protiv pravila struke. Naš pravilnik jasno kaže kada se mi izuzimamo, to nije ova situacija, poručila je Novaković.

Na pitanje kako se priča da bi sada o tome trebao raspravljati Ustavni sud, odgovorila je kako to još ne može komentirati.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošlog je tjedna Saboru dostavilo zahtjev premijera Andreja Plenkovića o izuzeću Novaković, zajedno s njenim očitovanjem.

Nadležno tijelo je ono koje obavlja nadzor nad Povjerenstvom. Isto tako, Povjerenstvo je, nakon što je zaprimilo pisani otpravak presude vezan za Martinu Dalić i izuzeće Novaković, Saboru u petak uputilo zahtjev, odnosno presudu i očitovanje o situaciji, ali Novaković ističe kako nema formalnu, povratnu informaciju Sabora.

Što se tiče nadležnosti u slučaju njezinog razrješenja, rekla je da je nadležno tijelo ono koje obavlja nadzor nad Povjerenstvom, a nadzor može obaviti neki od saborskih odbora.

Istaknula je da se može postaviti pitanje je li to saborski Odbor za izbor i imenovanja, koji ih bira i može razriješiti, ili Odbor za Ustav, koji je Povjerenstvu matični odbor kojemu podnosi godišnje izvješće, pri čemu je dodala da to nisu dobra rješenja jer se radi o političkom kontekstu, dok u proširenom promatranju njihove odluke nadzire i kontrolira Upravni sud.

- Trenutno je problem što ne možemo odlučivati u dva predmeta. Sabor, kao zakonodavac, može razmisliti i u hitnu proceduru staviti izmjene i dopune Zakona o sukobu interesa, da u slučaju izuzeća propiše koje tijelo i u kojem roku treba reagirati. To se može vrlo brzo napraviti, poručila je Novaković.Zastupnik SDP-a Peđa Grbin ustvrdio je u četvrtak da HDZ, protivno Poslovniku, odugovlači s donošenjem odluke o izuzeću Novaković u slučaju Andreja Plenkovića kako bi u dogovoru ili pritiskom na Ustavni sud došli do toga da Plenković bude oslobođen.


Bačić: Konačno odluku o nadležnosti za izuzećem Novaković donijet će Ustavni sud

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je da će, nakon što su se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i Hrvatski sabor proglasili nenadležnim za odlučivanje o izuzeću Novaković, konačnu odluku o nadležnosti donijeti Ustavni sud.

Prema Bačićevoj tvrdnji, Sabor se nije smio proglasiti nadležnim za donošenje te odluke jer bi to značilo "baj baj neovisnosti Povjerenstva".


- Ova odluka Odbora za Ustav nema nikakve veze s pojedinačnim predmetom. Ne može političko tijelo odlučivati o pojedinačnoj pravnoj stvari koju vodi drugo tijelo. Sabor se već u tri navrata odredio o ovakvom pitanju gdje je Sabor odgovorio da nije nadležan odlučivati o izuzeću članova upravnog vijeća HANFA-e jer to pitanje nije bilo pravno definirano, pojasnio je, dodavši da je takvu odluku o nenadležnosti jednom donijela SDP-ova, a dva puta HDZ-ova vlast.

- Treći put se upravo Odbor za Ustav na zahtjev Dalije Orešković proglasio nenadležnim. Nije moguće i nedopustivo je očekivati da političko tijelo odlučuje o bilo kojoj pravnoj stvari jer bi se moglo dogoditi da snagom vladajuće većine bez argumenata, snagom više ruku izuzmu sve članove Povjerenstva i blokiraju rad Povjerenstva, smatra HDZ-ovac.

- Zahtjev SDP-a najgrublji je način pokušaja uvođenja politike u rad Povjerenstva, a ako bismo to radili možemo iz Sabora poručiti "baj baj neovisnosti Povjerenstva", ocijenio je Bačić, po kojemu se ne smije tražiti da politika određuje u pojedinačnim predmetima.

- Ako Povjerenstvo ocjenjuje da ono nije nadležno za odlučivanje, a mi nismo, što smo danas i rekli, onda u slučaju kada se dva tijela proglase nenadležnima, o tome odlučuje Ustavni sud, što je već i učinio 1996. godine. Također, kada dva tijela svojataju nadležnost o tome opet odlučuje Ustavni sud, pojasnio je.
Po njegovu mišljenju, SDP samo želi praviti štetu Plenkoviću, ali, naglašava, nama u HDZ-u važno je jasno dati do znanja da se neće dopustiti grubo miješanje politike u rad Povjerenstva.I SDSS-ov Milorad Pupovac iz redova vladajućih, kao i HNS-ov Milorad Batinić, podržali su prijedlog HDZ-a da se točka o Nataši Novaković skine s dnevnog reda sjednice Odbora za Ustav.

Pupovac je mišljenja da je za slučaj odlučivanja o izuzeću Novaković nadležno upravo Povjerenstvo kojemu je ona na čelu.

- Sigurno nije nadležan Odbor za Ustav niti bilo koje drugo saborsko tijelo. Je li riječ o političkim imenovanjima? Riječ je o ljudima koji mogu prosuđivati o nečemu što nije politička stvar. Najbolje bi bilo kada bi odlučilo samo nadležno tijelo koje i inače odlučuje o tome je li netko u sukobu interesa, uvjeren je Pupovac.

- Mi kao saborski zastupnici smo objekt propitivanja o sukobu interesa. Možemo o tome raspravljati, ali ne možemo biti akteri u procesu donošenja odluke o tome je li netko u sukobu interesa. Nadam se da ćemo sada prestati govoriti o tome tko nam ne može dati odgovor i okrenuti se strani koja nam može dati odgovor, očekuje Pupovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!