10:56 / 02.03.2018.

Autor: S.M./M.M./Hina/HRT

Novaković: Ne strahujem od pokušaja utjecaja politike na moj rad

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nataša Novaković nova je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, odlučio je Hrvatski sabor u ponovljenom, tajnom glasovanju.

Nataša Novaković nova je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, odlučio je Hrvatski sabor u ponovljenom, tajnom glasovanju.

Novaković je izabrana za predsjednicu Povjerenstva, čestitam joj, želim uspjeh u obnašanju časne i odgovorne dužnosti, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Novaković je izabrana sa 78 glasova zastupnika. Od 151 zastupnika, glasačke listiće uzelo je njih 78, toliko ih je i glasovalo, nevažećih listića nije bilo, rekao je Jandroković.

Izborom Novaković kompletiran je sastav Povjerenstva.

Novaković: Ne strahujem od pokušaja utjecaja politike na moj rad

Na pitanje hoće li biti beskompromisna poput svoje prethodnice Dalije Orešković, npr. u slučaju predsjednice, nova predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa rekla je da o predmetima neće razgovarati jer još nije bila u uredu niti se s predmetima upoznala.

Zajedno s timom nadam se da ćemo riješiti sve zadaće. Mislim da je jako bitno naglasiti da to nje posao jedne osobe, da ćemo raditi timski, rekla je.

Zahvalila je Daliji Orešković na dizanju digniteta institucije, na čemu će nastaviti raditi, kao i na boljoj regulaciji u sukobu interesa i na promociji važnosti odgovornog poslovanja. Ne strahuje ni od čega, pa ni od pokušaja utjecaja politike na njen rad.

Obzirom da dolazi iz HUP-a, i ako dođe predmet u kojem je u sukobu interesa, izuzet će se. Svojim ću radom dokazati kakva ću biti, određeni pritisak postoji obzirom na to da je Orešković obavljala dobar posao, rekla je Novaković.

Nije htjela komentirati da oporba nije glasovala jer je smatrala da su vladajući prekršili proceduru i zakone. To je posao politike, ja u to ne ulazim, nominirala sam se za posao kojeg sam u ovom trenutku dobila, naglasila je nova predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.Sabor je prije dva tjedna za članove toga tijela izabrao Tatijanu Vučetić i Davorina Ivanjeka, koji su u Povjerenstvu bili i proteklih pet godina, te Tončicu Božić i Aleksandru Jozić-Ileković.

Sabor je i predsjednicu Povjerenstva birao prije dva tjedna, no tada ni Novaković, ni Dalija Orešković, bivša predsjednica toga tijela, nisu dobile potrebnih 76 glasova. Orešković je u međuvremenu povukla kandidaturu, a Sabor zatražio i dobio mišljenje Odbora za Ustav da može ponoviti glasovanje o jedinoj preostaloj kandidatkinji, Novaković.

Oporba je prije glasovanja najavila da u njemu neće sudjelovati, a HDZ je optužila da nije želio Orešković, jer je Povjerenstvo u njezinom mandatu donosilo odluke koje se toj stranci nisu sviđale.

Od 151 zastupnika, glasačke listiće uzelo je njih 78, toliko ih je i glasovalo, nevažećih listića nije bilo, rekao je Jandroković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!