12:20 / 25.11.2020.

Autor: D.M./HRT

Nove mjere - evo što dosad znamo

Foto: Tomislav Miletic/Dusko Jaramaz/Petar Glebov/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/Dusko Jaramaz/Petar Glebov/Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nove mjere bit će predstavljene na sutrašnjoj sjednici Vlade, a naći se rješenja da se pomogne onima koji zbog njih neće raditi kao do sada, kazao je premijer.
Na užem kabinetu Vlade brušene su nove mjere u borbi protiv koronavirusa. Ono što sigurno znamo jest da će mjere biti najrestriktivnije u ovom jesenskom valu, ali i da do potpunog 'lockdowna' neće doći. Mjere će na snagu stupiti tijekom vikenda. Bit će predstavljene na sutrašnjoj sjednici Vlade, najavio je premijer.

➡️ Koronavirus - preminulo 56 osoba, 3603 novozaražena 
➡️ Capak: Nove mjere za ugostiteljske objekte, zatvaraju se kina
➡️ Hoće li nacionalni lockdown biti neizbježan?
➡️ Sve o koronavirusu 

Ono što je stvorilo najveći interes, ali i negodovanje jest opcija zatvaranja ugostiteljskih objekata. Hoće li do toga doći ili će im se dodatno skratiti radno vrijeme, još nije potvrđeno. Ono što se sigurno zna, a što je potvrdila ministrica Obuljen Koržinek jest da se kina, kazališta i druga kulturno umjetnička mjesta neće zatvarati, jer su evidentirana kao mjesta niskog rizika. Navodno se razmatra i o ograničavanju misnih slavlja, ali bi se dopustili individualni posjeti crkvama.Ministar Radovan Fuchs potvrdio je da se na nacionalnoj razini škole neće prebaciti online, ali mogućnost takve odluke za srednje škole imaju županijski stožeri. Osnovne neće ići online, a 70% sveučilišta već je na online nastavi. Spominje se i ograničavanje broja putnika u javnom prijevozu, a nije poznato hoće li biti novih mjera u fitness centrima. Koliko je za sada poznato, ne planiraju uvesti ni ograničenja putovanja iz županije u županiju.

"Mjere će trajati do pred Božić"

- Sutra ćemo o novim mjerama u borbi protiv pandemije koronavirusne bolesti. Ministar Davor Božinović konzultira se sa županima. Mjere koje ćemo donijeti trajat će do pred Božić, kazao je novinarima u Saboru Andrej Plenković. Ako bude epidemiološki potrebno, one će se i pojačavati, dodao je. Komentirajući kontroverzne navode u medijima da će se kafići zatvarati, a neki raditi i da će kina ostati otvorena, kazao je kako će se sve znati sutra. 

Naknade poduzetnicima

- Mi smo pokazali kroz cijelu ovu krizu da vodimo računa o privatnom sektoru i poduzetništvu. Do kraja godine bit će isplaćeno više od 8 milijardi kuna. Naći ćemo rješenje za one koji zbog mjera neće moći raditi onako kako je to danas, poručio je. Potvrdno je odgovorio na pitanje hoće li se razgovarati o odšteti primjerice vlasnicima kafića, a ne samo o naknadi za plaće. 

Obavezno cijepljenje - da ili ne?

- Znate da tema cijepljenja, naročito u internetsko doba - dobiva razno razne dimenzije. Mislim da je svatko tko razumno, globalno i europski gleda na posljedice bolesti COVID-19 spreman dati povjerenje liječnicima i stručnjacima da zaštite naše zdravlje. Osigurat ćemo dovoljno doza cjepiva, naročito za najranjivije. Nema jednoznačnog odgovora vezano za temu obaveze cijepljenja, kazao je Plenković. Podsjetio je da se dio roditelja protivio cijepljenju protiv ospica prije nekoliko godina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Pratim raspoloženje javnosti o toj temi koje nije jednoznačno, naglasio je. Zabrinjava podatak da je Hrvatska po broju zaraženih na 100.000 stanovnika na 4. mjestu u Europi. Po broju preminulih koje bilježimo svaki dan, COVID-19 popeo se na drugo mjesto uzroka smrti u Hrvatskoj. Nastavi li se ovakav negativan trend, liječnici kažu da bi vrlo lako mogao postati i vodeći uzrok smrti, javila je za Dnevnik u podne Ruža Ištuk.


Ekipa HTV-a s policijom i inspektorima u obilasku

Među oštrijim mjerama koje će za nekoliko dana biti na snazi je i ona vezana uz rad ugostiteljskih objekata. Dok čekaju odluku hoće li biti potpuno zatvoreni ili će nastaviti raditi, ali pod još strožim uvjetima, policija i inspektori civilne zaštite svakodnevno ih nadgledaju. Evo što je ekipa HTV-a za Dnevnik zabilježila sinoć u središtu Zagreba.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!