Nove mjere za Varaždinsku i Primorsko-goransku županiju

18:42 / 04.12.2020.

Autor: T.V./Hina

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nacionalni stožer Civilne zaštite uveo je nove mjere za domove za starije i druge u Primorsko-goranskoj županiji na prijedlog Županijskog stožera, a u Varaždinskoj županiji broj okupljenih ograničio je na 20.
Nacionalni stožer Civilne zaštite uveo je nove mjere za domove za starije i druge u Primorsko-goranskoj županiji na prijedlog Županijskog stožera, a u Varaždinskoj županiji broj okupljenih ograničio je na 20.

➡️ Capak: Cjepivo će biti besplatno, a cijepljenje dobrovoljno
➡️ Koronavirus - najnovije informacije 

Nove mjere vrijedit će od subote, 5. prosinca, do ponedjeljka 21. prosinca.

Nove mjere za Primorsko-goransku županiju uključuju zabranu posjeta korisnicima domova za starije i nemoćne osobe, osim u iznimnim slučajevima, uz pridržavanje mjera, kada posjetitelj mora predočiti potpisanu izjavu o negativnim epidemiološkim i kliničkim pokazateljima izloženosti bolesti covida-19.

Korisnici domova za starije i nemoćne osobe trebaju izbjegavati vanjski kontakt, a uprave domova obvezne su osigurati primjenu preventivnih mjera opreza prilikom upućivanja korisnika na medicinske preglede i postupke te pri drugim nužnim kontaktima.

Osobama starije životne dobi i rizičnim skupinama preporučuje se da ne koriste javni gradski i prigradski prijevoz od 6 do 8,30 sati, osim u opravdanim slučajevima.

Preporučuje se da na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama ne bude prisutno više od 50 osoba, uz strogo pridržavanje svih propisanih mjera, dok se jedinicama lokalne samouprave preporučuje da obustave iznajmljivanje i drugo korištenje domova u svojem vlasništvu, za sve vrste okupljanja.

U Varaždinskoj županiji broj okupljenih smanjuje se s 25 na 20

Izmjenom odluke o nužnim epidemiološkim mjerama za područje Varaždinske županije stupa na snagu stupa zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 20 osoba na jednom mjestu, a koje nisu obuhvaćene drugim odredbama Stožera.

Obustavljaju se održavanja svih javnih događanja i okupljanja u zatvorenom, a koja nisu obuhvaćena drugim odredbama, dok se privremeno obustavljaju profesionalne umjetničke izvedbe i programi, izložbe, sajmovi i slične manifestacije te kino projekcije.

Obustavlja se iznajmljivanje i drugog korištenja društvenih domova u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na području Varaždinske županije za sve vrste okupljanja te se preporučuje da se sjednice i sastanci udruga te predstavničkih tijela jedinica lokalne, mjesne i regionalne samouprave održavaju na daljinu.

Preporučuje se da se privatna okupljanja ograniče na članove najviše dva kućanstava, a na okupljanju ne smije biti više od 10 osoba.

Uz to, preporučuje se da se smanje fizički kontakti na ukućane, najbližu rodbinu, odnosno pojedine osobe s kojima se u pravilu ostvaruju višestruki kontakti tijekom tjedna, a najranjivijim rizičnim skupinama preporučuje se da maksimalno izbjegavaju svako nepotrebno izlaganje bliskom kontaktu osobama s kojima ne ostvaruju višestruke kontakte tijekom tjedna.

U prodavaonicama i trgovinama ograničen je broj kupaca koji istovremeno mogu boraviti u njihovom prostoru tako da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 10 metara četvornih prodajne površine, dok na ulazu mora biti jasna obavijest o najvećem mogućem broju kupaca, a treba se i onemogućiti ulazak novih kupaca ako je dostignut najveći dopušteni broj.

Također, ne smije se dopustiti ulazak osobama koje ne koriste ili ne koriste pravilno maske za lice ili medicinske maske.

U trgovačkim centrima zatvorenog tipa obveza korištenja maski za lice ili medicinskih maski odnosi se na čitav prostor trgovačkog centra, uključujući i hodnike koji povezuju pojedine trgovine, a također postoji obveza mjerenja tjelesne temperature s ciljem sprječavanja ulaska osoba s povišenom tjelesnom temperaturom.

Zabranjuju se posjeti korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe te odrasle osobe s invaliditetom, a zabranjuju se i izlasci korisnika izvan dvorišta objekta, osim ako je izlazak uvjetovan medicinskim razlozima ili drugim opravdanim razlozima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!