19:10 / 26.10.2019.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/HRT

Nove napetosti u vladajućoj koaliciji

-

-

Foto: - / -

Iskre frcaju na relaciji HDZ - HNS jer u nacrtu proračuna za iduću godinu nema novca za povećanje koeficijenata u prosvjeti.
Nove napetosti u vladajućoj koaliciji. Nakon što je ministar financija Zdravko Marić predstavio proračun za iduću godinu u kojem nije prikazano rješenje za problem učiteljskih plaća, iz HNS-a su poručili da neće podržati takav proračun. Mi za proračun koji ne donosi rješenje ne možemo i nećemo glasati, najavio je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

-
Božinović: Ako netko misli da može ucjenjivati HDZ, grdno se vara
- Prosvjetari komentirali poziv predsjedničkim kandidatima

Uzvratio im je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekavši da nitko ne može ucjenjivati HDZ te da su spremni za izbore. "Mi želimo podići materijalni status zaposlenih u Hrvatskoj. Radimo sve što je moguće u okviru onoga što je realno, ali za sve. Međutim ako netko misli da se može HDZ ucjenjivati,~tu se grdno vara", kazao je.

U HDZ-u odgovaraju da ova Vlada, za razliku od HNS-a, gleda širu sliku. Podsjećaju da su poreznim izmjenama dosad svima osigurali 18 posto veće plaće, a ako se prihvati njihov plan, i javni i državni službenici zarađivat će ukupno 20 posto više nego u mandatu bivše Vlade. 
 
Predsjednik HNS-a uzvraća da su ponudili prijelazna rješenja za koeficijente te da očekuju dijalog Vlade i sindikata, a prijetnji iz HDZ-a se ne boje. Ivan Vrdoljak kaže kako je HNS poznat kao stranka koja ima jako dobro organiziranu infrastrukturu, te da je to je dokaz da nemaju problema s izlaskom na izbore.

U  najvećoj oporbenoj stranci smatraju da je ovo samo još jedna HNS-ova predstava. Branko Grčić kaže kako kod HNS-a ne vjeruje više u ništa. Dodaje da se ponašaju oportunistički, gledajući prije svega svoj vlastiti interes. A taj je interes, kažu, ostanak u vladajućoj koalicji.

U njoj sjedi i Milan Bandić, žestoki kritičar HNS-ove ministrice obrazovanja koji novu napetost u Banskim dvorima nije želio komentirati. I tako u krug. Političari se nadmudruju, a  vrijeme prolazi. Prosvjetari nastavljaju štrajk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!