Nove prijetnje žigosanoj učenici iz Zadra

08.02.2019.

09:58

Autor: HRT

default error photo
Prema maloljetniku je nadležnom državnom odvjetništvu za mladež podnesena kaznena prijava zbog tjelesne ozljede.
Ne smiruje se situacija u zadarskoj srednjoj školi u kojoj je učenik žigosao kolegicu iz razreda. Otac djevojke kaže kako njegova kći i danas prima prijetnje.- Drugi učenici iz 3. razreda su prijetili maloj zbog toga što je prijavila sve policiji. Prijete joj da ne smije izaći, ne smije biti u kvartu, da ne ide van, ona je u strahu. Zvao sam ravnatelja, on se ne javlja, ponovo sam se obratio policiji pa ćemo vidjeti što će biti dalje - izjavio je otac.Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) uputilo je još jednog inspektora iz Splita u zadarsku Ekonomsko-birotehničku i trgovačku školu.

Zadarska policija podnijela je Državnom odvjetništvu za mladež kaznenu prijavu protiv 15-godišnjaka, učenika 1. razreda Ekonomsko-birotehničke škole u Zadru, koji je užarenim vrhom upaljača u obliku slova "U" opekao školsku kolegicu i kolegu.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak osudila je i izjave ravnatelja škole koji je relativizirao slučaj.

Događaj u zadarskoj školi komentirao je i predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac.

- Jasno je da ni u školskim ustanovama ne postoji svijest o tome o kojoj vrsti problema se radi i koje je radnje neophodno poduzeti da se takve stvari ne bi događale, kako bi učenici imali punu svijest o tome što je dopušteno, a što ne, što je zakonito, a što nije, istaknuo je Pupovac.Osuđujem svako nasilje, a osobito nasilje nad najranjivijim skupinama našeg društva - djecom i ženama, poručila je članica saborskog Kluba zastupnika nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj.

-
Otac ozlijeđene 15-godišnje djevojke, g. Adem Shala, našao je dovoljno građanske i osobne hrabrosti da progovori o nasilju koje se dogodilo nad njegovom kćerkom, ali je također upozorio da je i njegova starija kćerka ranije bila napadnuta. Saznanja o ovim šokantanim događajima izazvala su duboku zabrinutost kod pripadnika svih nacionalnih manjina u Hrvatskoj - upozorila je saborska zastupnica i poručila da takvo kontinuirano nasilno ponašanje s teškim fizičkim i emocionalnim posljedicama mora biti primjereno sankcionirano.

Što se to događa s našom djecom?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!