12:32 / 11.02.2019.

Autor: HRT

Nove uniforme, cipele, kacige i puške za HV

Snimio: Eugen Husak

Snimio: Eugen Husak

Foto: - / -

Domaće tvrtke, njih 34, s Ministarstvom obrane potpisale su ugovore vrijedne 313 milijuna kuna.
Domaće tvrtke, njih 34, s Ministarstvom obrane potpisale su ugovore vrijedne 313 milijuna kuna, zahvaljujući kojima će Hrvatska vojska u ovoj godini dobiti pet tisuća novih uniformi, pet tisuća parova novih cipela, ali i tisuću novih kaciga, kao i nove jurišne puške. Nastavlja se i ulaganje u najbolji hrvatski tenk i obnova tenka M84.Ministar obrane Damir Krstičević potpisao je ugovore o nabavi vojne opreme. Slični ugovori potpisani su i lani, a ova nabava veća je za oko 32 milijuna kuna.

Inače, potpisivanjem ovog ugovora i ovakvom, kako je nazivaju, politikom razvoja Ministarstvo obrane je u posljednje dvije godine povećalo proračun za gotovo milijardu kuna i tako se postavilo, istaknuo je ministar Krstičević, ne samo kao potrošač nego kao generator razvoja i glavni promicatelj izvoza hrvatske vojne industrije.Prilikom potpisivanja ugovora doznali smo tako i da se hrvatska jurišna puška u 95 posto svoje proizvodnje danas prodaje na američkom tržištu, kao i da je 15 tisuća vojnih kaciga prodano u Mađarsku te osam tisuća njih  Litvu.Hrvatski vojnici koji nastupaju u mirovnim misijama diljem svijeta najbolji su promotori i stoga ministar smatra da oni moraju biti opremljeni hrvatskim vojnim proizvodima. I to ne zato što su domaći nego zato što su konkurentni, i bolji.- Ovi ugovori predstavljaju znatan doprinos hrvatskom gospodarstvu i pokazuju kako Ministarstvo obrane nije samo potrošač već generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda, rekao je Damir Krstičević prilikom potpisivanja ugovora.Sveukupno je ugovoreno oko 430 različitih vrsta roba i usluga, od čega oko 5.000 kompleta borbenih odora, više od 15.000 pari obuće, preko 1.600 kapa i šešira, više od 104.000 komada vojničkog rublja te više od tisuću kaciga.

Ugovor o nabavi borbenih odora potpisan je sa zajednicom proizvođača koju čine tvrtke Hemco, Kroko, Čateks, Odjeća, Šešir, Uriho, Varteks PRO, Konfeks, Krojostil i Štefičar.

Ugovor o nabavi obuće za potrebe pripadnika Oružanih snaga potpisan je sa zajednicom proizvođača obuće čiji je nositelj tvrtka Borovo, a obuhvaća i tvrtke Jelen Professional te Inkop Odjeća.

Ugovor o nabavi pričuvnih dijelova za MRAP vozila, otpornog na eksplozije, potpisan je s tvrtkama Safir, Tahograf, Teknoxgroup i Motomariner, dok je ugovor o nabavi tegljača za prijevoz teške vojne opreme sklopljen s tvrtkom Upgrade.

Potpisani su i ugovori za službene odore, usluge prijevoza, prehrane i pranja, dopunskog zdravstvenog osiguranja, zaštitne opreme, optičkih ciljnika za jurišnu pušku domaće proizvodnje, višenamjenskog logističkog vozila, uluge održavanje i revizije dokumentacije aviona Zlin Z242L, generalne revizije tenka M84, održavanja stacionarnih radarskih sustava HRM i godišnje održavanje mobilnih lansera.

Potpisani su i ugovori za adaptaciju amfiteatra u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku te za nabavu plaketa, znački i medalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!