Novi članovi Povjerenstva za nabavu borbenih aviona

03.09.2020.

14:30

Autor: Hina/HRT

Foto: ilustracija, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: ilustracija, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović odbio biti članom Povjerenstva
Vlada je ažurirala članove Povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona, s obzirom na kadrovske promjene nakon izbora, a ministar obrane Mario Banožić izvijestio je da je predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović odbio biti članom Povjerenstva.

-
Banožić o ponudama za nabavu rabljenih aviona F-16
- Nabava borbenih zrakoplova: Kriteriji za odabir

Vlada je na sjednici izmijenila svoju odluku od 4. srpnja prošle godine o osnivanju Međuresornog povjerenstva za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona, kojem je zadaća pripremiti i provesti postupak nabave aviona te Vladi i nadležnim tijelima predložiti donošenje odgovarajućih odluka. Vidović će o nabavi raspravljati kad dođe pred Odbor za obranu

- Zbog određenih kadrovskih promjena predlaže se izmjena članova Povjerenstva. Predložili smo da u njemu bude i predsjednik Odbora za obranu Hrvatskoga sabora Franko Vidović, međutim on se zahvalio i njegov je stav da će o nabavi raspravljati kad ona dođe pred Odbor, dakle nije pristao biti u Povjerenstvu, rekao je ministar Mario Banožić.

U Povjerenstvu više nisu Zrinko Petener koji je bio savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, zatim bivša pomoćnica ministra financija i glavna državna rizničarka Ivana Jakir Bajo te bivši pomoćnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Vice Skračić i bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, brigadni general Mato Mikić.

Novoimenovani članovi su glavni državni rizničar Ante Matijević, Petar Mihatov iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova te glavni tajnik Ministarstva obrane Petar Barać i zapovjednik HRZ-a Michael Križanec. Povjerenstvom supredsjedaju predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj.

Članovi Povjerenstva su i potpredsjednik saborskog Odbora za obranu Anđelko Stričak, ravnatelj SOA-e Daniel Markić, ravnatelj VSOA-e Ivica Kinder, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Maja Čavlović, posebni savjetnik predsjednika Vlade Robert Kopal, glavna tajnica Vlade Ivona Ferenčić, Zvonimir Novak iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, brigadir Davor Tretinjak iz MORH-a te zapovjednik 93. krila HRZ-a, brigadir Željko Ninić.

Premijer Andrej Plenković dodao je kako "usvajaju odluku, ali bez onih koji su odbili biti u Povjerenstvu". Na sjednici Vlade usvojeno je i Godišnje izvješće o obrani za 2019., koje pokazuje da je s krajem prošle godine u MORH-u radilo 17.108 osoba (14.962 djelatnih vojnih osoba i 2146 državnih službenika i namještenika), a u djelatnu službu primljeno je 969 vojnih osoba.

Ugovori o nabavi vojne opreme s hrvatskim tvrtkama

- Obrambeni proračun lani je iznosio 4,767 milijardi kuna, a u odnosu na proračun iz 2016. godine to je uvećanje za 694 milijuna kuna. Povećanje obrambenog proračuna pridonijelo je poboljšanju standarda osoblja, opremanju i modernizaciji te unaprjeđenju razvoja novih sposobnosti Hrvatske vojske", ustvrdio je Banožić.

U prošloj godini potpisani su i ugovori o nabavi vojne opreme sa 34 hrvatske tvrtke čime se, naglasio je ministar, pridonijelo hrvatskom gospodarstvu te pokazalo da Hrvatska vojska "nije samo potrošač nego i generator razvoja i promotor hrvatskih proizvoda". Vezano uz proces nabave višenamjenskog borbenog aviona, Banožić je izrazio uvjerenje da će se nakon otvaranja ponuda i procesa evaluacije i validacije "donijeti najbolja odluka o nabavi".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!