11:53 / 04.12.2020.

Autor: I.Z./Hina

Novi Covid odjel sa 70 kreveta u riječkom KBC-u

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Matijević Rončević je naglasila da je reorganizacija unutar KBC-a bila vrlo zahtjevna u prostornom i kadrovskom smislu.
Novi odjel za Covid bolesnike sa 70 kreveta otvara se u KBC Rijeka, u dijelu Klinike za ginekologiju i porodništvo, a u bolnici ističu kako je odjel organiziran u skladu sa svim zdravstveno-tehničkim uvjetima te nema bojazni za pacijentice s ginekologije. ➡️ Sve o koronavirusu ➡️ Modernino cjepivo pruža imunitet najmanje tri mjeseca ➡️ Capak: Cjepivo će biti besplatno, a cijepljenje dobrovoljno

Zamjenica ravnatelja KBC Rijeka Vladimira Vuletić, predstavljajući danas novi odjel na lokalitetu Rijeka, izvijestila je da taj KBC sada ima 244 kreveta namijenjena covid pacijentima na riječkom i sušačkom lokalitetu te Dječjoj bolnici Kantrida.

- U KBC Rijeka balansiramo, jer moramo osim za Covid pacijente osigurati zdravstvenu skrb i za pacijente kojima treba druga vrsta akutne terapije, navela je Vuletić.

Nužno je, kaže, osigurati potreban kadar i prostor za djelovanje Covid odjela.

- Ovaj novi je pripremljen u skladu sa svim zdravstvenim i tehničkim uvjetima i nema bojazni za druge pacijentice s ginekologije, rekla je.

Pomoćnica ravnatelja za osiguranje kvalitete pružanja medicinskih usluga Sanja Matijević Rončević istaknula je da ja ovaj odjel namijenjen Covid pacijentima s potrebom za intenzivnu skrb i vrlo teškim simptomima, te će u njemu biti pet respiratora.

- Na drugim odjelima liječit će se pacijenti sa srednje teškim simptomima te oni s Covid-19 bolešću i s drugim dijagnozama, za koje se moraju skrbiti i drugi specijalisti, rekla je.

Matijević Rončević je naglasila da je reorganizacija unutar KBC-a bila vrlo zahtjevna u prostornom i kadrovskom smislu.

- Mobilizirali smo kadrove svih specijalnosti, jer moramo zbrinjavati pacijente iz ove županije, ali i iz Istarske i Ličko-senjske, o kojima se ne mogu mogu skrbiti u drugim bolnicama, rekla je.

Poručila je kako ulažu maksimalne napore te apelirala na građane da se ponašaju odgovorno i budu svjesni da i u KBC-u postoje granice, prostorne i kadrovske.

- Dolazim iz dežurstva od16 sati, tijekom kojih smo primili 11 akutnih pacijenata za kardiološku kliniku, a dva kardiologa su Covid pozitivna, a dva preraspoređena na druge Covid odjele. Pomalo dolazimo do maksimuma izdržljivosti, istaknula je Matijević Rončević.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Snježana Juričić rekla je da se u KBC-u djeluje uz vrlo zahtjevan rad svih službi, od liječničke i medicinskih sestara do spremačica.

- Sustav može djelovati samo uz nadljudske napore svih, poručila je.

Kako je rečeno, u riječkom KBC-u je Covid pozitivno 128 djelatnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!