Primorsko-goranska županija dobila nove doktore

05.08.2023.

07:03

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Turistička sezona donosi i više posla timovima Hitne medicinske pomoći. Na području Primorsko-goranske županije imali su više od 8100 telefonskih poziva samo u srpnju! Odlična vijest dolazi iz Zavoda za hitnu pomoć u Rijeci jer su tri mlada specijalista hitne medicinske pomoći ostala živjeti i raditi u toj županiji.

Ivo Miljanović, mladi specijalist hitne medicne, odlučio je ostvariti liječničku karijeru u krčkoj ispostavi Zavoda za hitnu medicinu. Gotovo pet i pol godina trajala je teška i složena edukacija.

- Nije bilo lagano. Razlog što sam se odlučio, naginjem prema hitnoj medicini i po obiteljskoj liniji, a shvatio sam da na Krku gdje sam došao živjeti treba ljudi sa takvim znanjem jer je to vrlo bitno, rekao je Miljanović.

U vremenima kada najčešće govorimo da djelatnici u zdravstvu napuštaju zemlju, ovakva vijesti veseli građane, ali i starije kolege.

- Ukupno u Zavodu ima 15 specijalista, naravno da su oni puni znanja jer 63 mjeseca koja su provela na specijalizaciji svakako su naučili i teoretski dio, da ne govorimo o razno raznim vještinama manualnih koji će se vidjeti u njihovom radu, istaknula je Slađana Srdoč, voditeljica medicinske djelatnosti Zavoda HMP PGŽ-a.

Bez kvalitetnih i dobro educiranih mladih liječnika nema smisla nikakva reforma zdravstva - poručuju iz županijskog Zavodu za hitnu medicinu.

- U našem zavodu je ukupno 10 mladih liječnika odlučilo hitnu medicinu izabrati kao specijalizaciju. Od tih 10 sad je gotovih pet specijalista i imamo još pet specijalizanata koji će u idućem periodu završiti, rekla je Senka Kajčić, ravnateljica Zavoda HMP PGŽ-a.

Njihova se pomoć najviše osjeti tijekom ljetnih mjeseci kada na Kvarneru borave milijuni turista. Samo u srpnju imali su gotovo 3200 hitnih intervencija.

A za građane stiže još dobrih vijesti jer je u tijeku još jedan projekt ostvaren sredstvima europskog socijalnog fonda. Riječ je o usavršavanju prvostupnika sestrinstva iz hitne medicine.

- Sa tom specijalizacijom koja traje godinu dana, oni će dobiti nekakve nove vještine, kompetencije, imat će mogućnosti primjene određenih lijekova tako da će biti velika pomoć timovima, dodala je Senka Kajčić.

Izvrsna sinergija Zavoda s Primorsko-goranskom županijom rezultirala je odličnom postavom i ekipiranošću timova Hitne - što pridonosi samo dodatnoj bezbrižnosti svih onih koji borave i žive na sjevernom Jadranu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!