Franjevci Bosne Srebrene obnavljaju dvije obiteljske kuće u Petrinji

15.11.2021.

20:13

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Novi dom za dvije petrinjske obitelji

Novi dom za dvije petrinjske obitelji

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon donošenja Izmjena zakona o obnovi u tijeku su natječaji za odabir izvođača za izgradnju kuća na Banovini. Za nekonstrukcijsku obnovu koja uglavnom podrazumijeva popravak dimnjaka, pregradnih i zabatnih zidova te stubišta stiglo je gotovo sedam tisuća 200 prijava. Na temelju njih obnovljeno je 780 kuća - u tijeku je popravak 440. Malo je više od devet tisuća 400 prijava za konstrukcijsku obnovu. Dosad je uklonjeno 416 objekata. Franjevci Bosne Srebrene doniranim su novcem odlučili obnoviti dvije obiteljske kuće u Petrinji.

Peteročlana obitelj Tadić već gotovo godinu dana živi u kontejneru, ali za nekoliko mjeseci uselit će se u svoj novi dom. Temelji su postavljeni, radi se punom parom.


- U kontejneru to nije dugoročno rješenje. Ja bih voljela da svatko, svi mi iz Petrinje koji smo pogođeni ovim potresom, da dobiju ovakvo nešto, poželjela je Snježana Tadić, Petrinja.


Donacija stiže iz susjedne BiH. Franjevci iz Udruge Kruh svetog Ante kažu da nisu htjeli biti samo puki promatrači, nego pomoći izgradnjom dviju obiteljskih kuća na području Petrinje. 


- Obitelji Vučak i Tadić ćemo od temelja do useljenja izgraditi i obnoviti njihove dvije stradale obiteljske kuće u potresu. Iznos naše donacije je, zajedno s prijateljima i dobročiniteljima, milijun i 350 000 kuna, rekao je fra Stipo Karajica, voditelj i ravnatelj Udruge Kruha sv. Ante.


U zbrinjavanju obitelji od prvog dana pomaže i sisački Caritas.


- Obnavljamo isto i postavljamo i neke montažne kuće, tridesetak. To je za starce i višečlane obitelji, odnosno s brojnom djecom. Obnavljamo i naše spomenike kulture koji su stradali, to je oko 30-tak crkvi. Uglavnom te hitne mjere sanacije su napravljene ili se još završavaju, a onda idemo u projektiranje, kaže mons. Vlado Košić, sisački biskup.


Petrinjci se slažu da zima u kontejneru neće biti laka.


- Bit će teško, evo vidite i sami koliko je beba stara. Grijemo se na klime, koji dan je dobro, a neki i nije, pa onda uključimo malo i radijatore koje imamo sa strane, kaže Nikolina Vučak, Petrinja.


Iako su se rokovi više puta pomicali, traju posljednje pripreme za svečano otvorenje poslovne zone na Sajmištu. Život se iz sada pustog centra Petrinje preselio na ovaj mali trg.


- Imamo sve, tu je taj centar novog života, tu su sad te trgovine, blizu nam je, možemo si kupiti što trebamo i to je to, rekao je Miljenko Mlinarić, Petrinja.


Do kraja godine otvoren je javni poziv za financiranje najma zamjenskog smještaja svima čiji su objekti teško stradali u zagrebačkom ili petrinjskom potresu, a koji u krugu 20 kilometara na raspolaganju nemaju drugi stambeni prostor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!