14:33 / 15.04.2019.

Autor: D.M./HRT

Novi dom za obitelji iz nestale ulice

Foto: arhiva, Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: arhiva, Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bez domova je ostalo devet obitelji koje su do danas bile smještene u državnim kućama i stanovima ili kod prijatelja i rodbine.
Novi dom dobile su obitelji u Hrvatskoj Kostajnici, čije su kuće stradale zbog klizišta prošle godine. Danas su im uručeni ključevi. Na potpisivanju Ugovora o darovanju nekretnina u trajno vlasništvo bili su u i premijer Andrej Plenković, ministar graditeljstva Predrag Štromar te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar.

Dodijeljeno je 6 kuća i jedan stan, a za renovaciju tih državnih kuća i stanova potrošeno je 6,5 milijuna kuna. Na području klizišta još uvijek stoje ruševine kuća. Njih bi vojska trebala ukloniti u srpnju ili lipnju ove godine.Premijer Andrej Plenković izjavio je kako je "obiteljima država riješila njihovo trenutačno najvažnije pitanje - krov nad glavom". Također je rekao kako su uz potpuno obnovljene i opremljene kuće stradalnici dobili i okućnicu kakvu su imali, ili čak veću. Zahvalio je svima koji su bili angažirani u toj uspješno završenoj akciji.

U ime stradalnika na novome i trajnom smještaju zahvalila je Ljilja Marjanović. Rekla je kako su svi koji su primili ključeve novih objekata beskrajno sretni. Na svečanosti u hotelu "Central" bili su i čelnici Sisačko-moslavačke županije i grada Hrvatske Kostajnice. Nakon što su članovi obitelji primili ključeve, s gostima su obišli i razgledali jednu obnovljenu kuću u prigradskome naselju Rosuljama.Podsjetimo, u ožujku prošle godine je uz poplave, u katastrofalnom klizanju tla u samo desetak minuta nestala i cijela jedna ulica. Bez domova je ostalo devet obitelji koje su od tada do danas bile smještene u državnim kućama i stanovima ili kod prijatelja i rodbine.Ne može se riječima opisati kako se osjećaju obitelji koje su prije 13 mjeseci ostale bez ičega. Danas su primili ključeve svojih novih domova.

Marija Jakšić je danas ušla u svoju novu kuću i rekla je kako je presretna.

- Nadala sam se tome. Obećali su i ispunili obećanje i moram reći samo jedno veliko hvala, rekla je i dodala kako su u kući dobili namještaj, bijelu tehniku i sve što im je potrebno za život.

Jakšić govori kako je godinu provela u tuđoj kući i kako joj je bilo dobro.

- Imala sam sreće da je gazda koji mi je dao kuću bio predivan čovjek i velika mu hvala.

Milosava Pavlović, također je ostala bez kuće i danas je dobila ključeve svog novog doma.

- Emocije su velike. Osjećam beskrajnu zahvalnost. Danas imamo ključeve i nismo više beskućnici, sada smo sretni ljudi, govori.

- Ništa nisam uspjela spasiti iz svoje stare kuće, ali idemo dalje. Imam krasnu novu kuću, naglasila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!