Novi dubrovački biskup don Roko Glasnović

30.11.2021.

20:18

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/Hina

 Don Roko Glasnović imenovan dubrovačkim biskupom

Don Roko Glasnović imenovan dubrovačkim biskupom

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Papa Franjo imenovao je novog dubrovačkog biskupa. Riječ je o svećeniku Šibenske biskupije, don Roku Glasnoviću. Vijest je istodobno objavljena u Vatikanu i Hrvatskoj, a dobrodošlicu novom biskupu, putem medija, zaželio je u dubrovačkoj katedrali apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup, koadjutor mons. Mate Uzinić, koji je dužnost dubrovačkog biskupa obnašao od 2011. do studenog 2020. godine.


Don Roko Glasnović (1978.) je prethodno bio ravnatelj Katoličkog školskog centra u Šibeniku i ujedno tajnik šibenskoga biskupa i vršitelj drugih službi u biskupiji.

Mons. Mate Uzinić zahvalio je Glasnoviću što je prihvatio poziv jer, rekao je, nije lako biti biskup, nije lako se odazvati. Istaknuo je kako očekuje da će pred Glasnovićem biti dug put u zajedništvu s vjernicima, u kojem će vršiti službu pastira Dubrovačke biskupije.

Mons. Roko Glasnović rođen je 2. srpnja 1978. u Šibeniku od oca Nikole i majke Marije rođene Palić. Pohađao je Bogoslovno sjemenište i studirao Teologiju u Splitu od 1999. do 2005. godine. Za đakona je zaređen 2004., a za svećenika 2005. u Šibeniku. Pastoralnu teologiju studira na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu.

Obavljao je niz pastoralnih dužnosti u Šibenskoj biskupiji. Među ostalim bio je povjerenik za pastoral braka i obitelji Šibenske biskupije, a 2009. imenova je osobnim tajnikom šibenskog biskupa. Član je Vijeća HBK za život i obitelj od 2012. godine. Od 2019. bio je član zbora savjetnika Šibenske biskupije.

Dubrovačka biskupija ostala je bez biskupa 4. studenoga 2020. kada je papa Franjo imenovao dotadašnjeg biskupa Uzinića na novu dužnost u Riječkoj nadbiskupiji.

Čestitka premijera Plenkovića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku mons. Roku Glasnoviću na imenovanju biskupom Dubrovačke biskupije, u kojoj stoji:

"Preuzvišeni oče biskupe, iznimna mi je čast i veliko zadovoljstvo uime Vlade i osobno čestitati Vam na imenovanju dubrovačkim biskupom. Želim Vam da ovu važnu službu, koju Vam je povjerio Sveti Otac, obnašate na zadovoljstvo svih vjernika koji su uz Vas dobili čestitog i iskrenog zagovornika i zaštitnika. To je osobito važno danas kada nam je potrebna solidarnost i zajedništvo, kao i snaga i mir u prevladavanju kušnji i izazova s kojima se kao društvo suočavamo. Uz iskrene čestitke, želim Vam puno snage i uspjeha u obnašanju svete i odgovorne dužnosti pastira Dubrovačke biskupije."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!