Novi krug međusobnih optužbi predsjednika i premijera

01.07.2022.

19:16

Autor: Nikolina Ćosić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Milanović i Plenković - tko krši Ustav, a tko izigrava proceduru?

Milanović i Plenković - tko krši Ustav, a tko izigrava proceduru?

Foto: Davor Javorovic/Igor Kralj / Pixsell

Nastup predsjednika Milanovića na NATO-ovu samitu u Madridu, na kojem su Finska i Švedska pozvane u Sjeveroatlantski savez, i dalje izaziva brojne reakcije. Promjena njegove retorike, u odnosu na onu kojom se koristio prije samita, komentirala se i danas u Saboru, a o svemu su govorili i predsjednik i premijer, što je značilo i još jedan krug međusobnih optužbi.

Političke reakcije da je postupio proturječno - spremno je dočekao glavni akter priče.

- Moja je uloga, to sam rekao 10 puta, tu jako ograničena. Hrvatska nema jedinstven stav i ja tu dalje ne mogu ništa. I kao što dobro znate, znaju i svi kao i oni što lažu po Facebooku, tamo se nije bilo glasovanja, rekao je Zoran Milanović, predsjednik RH.

Još jučer premijer Plenković rekao je da mu je drago što se predsjednik predomislio. Danas odgovara bi li sada Milanovića nazvao izdajnikom.

- To bi on sam sebe tako morao prozvat. Međutim on se pokazao kao netko tko je u stanju osjetljivoga trenutka kada su se vodili pregovori Hrvata i Bošnjaka da se promjeni ustav i izborni zakon, u stanju izvrijeđati sve moguće međunarodne partnere koji su angažirani, izvrijeđati visokog predstavnika, izvrijeđati u konačnici i samo zemlju BiH, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

No predsjednika je ovoga puta posebno zasmetala jedna druga izjava - jučerašnja prozivka mostove zastupnice Selak Raspudić, koja je pitala - gdje ste sada frajeru?

- To je rekla? Što je to neki kolegij na filozofskom faksu? Što je to? Recite jel netko drugi nešto o tome govorio, netko tko se u to razumije, ona pojma nema o tome. Jel netko rekao što je trebalo napraviti, što se očekivalo? Incident? Šaketanje? Koja jeftina fora, izlog jeftinih slatkiša, rekao je Milanović.

Danas Selak Raspudić poruku šalje i predsjedniku i premijeru.

- Nije bitna moja poruka njima, bitna je poruka hrvatskih građana njima. Mi živimo u demokraciji i trebamo se svi osvijestiti da imamo odgovornost u demokratskim postupcima i ja se nadam da će građani prepoznati tu razjedinjenost kao nešto negativno, rekla je Marija Selak Raspudić, Klub zastupnika Mosta.

A razjedinjenost i danas. Iako su i premijer i predsjednik najavili dolaske na svečanu akademiju obrtničke komore - na kraju je tamo stigao samo Zoran Milanović.

- Zašto je on to napravio ne znam, al onda neka se tako ponaša na svim događajima kojima sam ja kao predsjednik Republike pokrovitelj, a on vreba kao uskršnji zeko dal dolazim. Zašto nije došao, zato što bi govorio predzadnji, rekao je Milanović.

- Ja sam dolazio danas u Osijek, Vinkovce, Đakovo. Jučer sam bio na Zlatnoj bilanci, a na obrtničku komoru je išao ministar Filipović, istaknuo je Plenković.

I dok Milanović samog Plenkovića naziva nulom, isti izraz Plenković koristi za Milanovićevu učinkovitost.

- On je za mene osobno nula. Međutim predsjednik HDZ-a, predsjednik RH vlade, dobio je izbore, odgovoran za bujanje jedne zastrašujuće koruptivne hobotnice, rekao je Milanović.

- Mi smo, kao što ste vidjeli prošlog tjedna, bili i Bruxellesu i donijeli smo euro, Schengen, donijeli smo 700 milijuna eura. Što je on donio - ništa, istaknuo je Plenković.

Susret, čini se, zasad nije izgledan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!