09:36 / 23.10.2018.

Autor: HRT

Novi mailovi: Dodatak koji 'borgovcima' jamči milijune

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Izmjene koje je unosio Bricelj vezane su uz neke od najkontroverznijih elemenata lex Agrokor poput pravila za angažiranje savjetnika, Privremenog vjerovničkog vijeća i roll up kredita.
Sumnje u namještanje lex Agrokor zbog izvlačenja novca sve su izraženije. U medijima su objavljeni novi e-mailovi koje su razmijenili bivša potpredsjednica Vlade Martina Dalić i pojedini sudionici takozvane skupine Borg. Iz njih je vidljivo da su, samo dan prije prihvaćanja zakona na Vladi, u lex Agrokor ubačene odredbe koje američkom fondu Knighthead omogućuju astronomsku zaradu na Agrokorovim obveznicama.

Bernardić o novim mailovima: Ovo je u sferi kaznene odgovornosti

Dan prije donošenja Zakona u Vladi Branimir Bicelj iz "grupe Borg" mailom navodno dogovara s Martinom Dalić da se u već pripremljeni tekst ugradi dodatak koji 'borgovcima' jamči milijune. Naime, početkom 2017. obveznice Agrokora neko su se vrijeme na burzi panično prodavale. Masovno ih, navodno, kupuje fond Knighthead, i to i za samo petinu cijene. Nagađa se da to rade i zato jer znaju da će im dorađeni zakon omogućiti da ih od Agrokora ubrzo naplate u punoj cijeni.

Marić: Možete biti bezbrižni

Ministar financija Zdravko Marić nije ih želio komentirati. "Nisam upoznat, nisam stigao pogledati, vidio sam samo naslove, nisam uopće znao o čemu se radi", izjavio je Marić novinarima na Danima financijskih institucija. Tvrdi kako nema takvih saznanja što se tiče njegova ministarstva, te da ono radi na velikom broju zakona, ali na krajnje odgovoran, službeni, transparentan način. "Ako i uključujemo druge ljude - predstavnike HNB-a, HANFA-e i ostalih, sve je to na krajnje odgovoran, službeni, transparentan način, tako da što se tiče Ministarstva financija možete biti bezbrižni. Naravno, ima razno raznih komentara i legitimnih zahtjeva, koji dolaze od različitih interesnih skupina, da se u određenom sustavu napravi ovo ili ono, ali na kraju je naša konačna riječ", kazao je Marić.

Predsjednica o navodnom planu rušenja Plenkovića ne zna ništa

Objavu novih mailova komentirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Kazala je da joj ovi podaci nisu bili poznati i da ih je saznala iz medija te se nada da će se uskoro o njima očitovati DORH i ostale nadležne institucije. "Temeljna razlika između 'afere SMS' i onoga što se događalo u Agrokoru činjenica je da je skupina visokih ozbiljnih državnih dužnosnika komunicirala preko nedopustivih sredstava komunikacije u izradi jednog zakona koji je bio ključan za stabilizaciju i opstanak hrvatskog gospodarstva i sprečavanje domino efekta. To mi je kao predsjednici dalo dojam da je u pitanju bila nacionalna sigurnost jer su se zaobilazile institucije i koristila sredstva koja nisu bila primjerena", rekla je. Ponovila je kako bi, da je na mjestu savjetnika iz grupe Borg, vratila novac jer je "čast važnija od novca".


Kuščević: Agrokor je zatvorena tema

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je kako je Agrokor zatvorena tema. Ponovio je da su je zatvorili tako što su se spasili deseci tisuća radnih mjesta i spriječio kolaps koji je prijetio hrvatskom gospodarstvu. "Nove mailove, istinite ili lažne, doživljavam kao recikliranje te odavno potrošene i zatvorene teme", rekao je Kuščević je novinarima u Ministarstvu uprave nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava za projekt "e-Poslovanje".

Martina Dalić svoju verziju priče predstavit će u knjizi

Mailovi potvrđuju i da je zakon nakon dopisivanja dao faraonske ovlasti izvanrednom povjereniku Anti Ramljaku. Nad njim, po zakonu, nema kontrole pa on za savjetnike uz milijunske naknade angažira upravo svoje 'borgovce'. A prozvana bivša ministrica Martina Dalić svoju verziju priče idući će tjedan predstaviti u svojoj knjizi upravo na tu temu. Na promociji će govoriti i guverner HNB-a, koji u tome ne vidi ništa sporno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!