10:44 / 17.05.2018.

Autor: D.M./HRT

Novi mailovi: Grupa Borg sastajala se s premijerom - žestoke reakcije

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz komunikacije se može zaključiti da je premijer ne samo bio informiran o djelovanju grupe, nego je i u tome aktivno sudjelovao.
Portal index.hr nastavlja s objavom mailova. Prema najnovijima - tadašnja potpredsjednica Vlade Martina Dalić pozivala je članove grupe Borg na niz sastanaka kod premijera, kao dokaz da je Andrej Plenković znao što se radi i tko je sve u ekipi koja piše lex Agrokor. Iako nijedan mail nije poslan premijeru, činjenica je da se najmanje tri puta susreo s članovima grupe Borg te da je mailove dobivala njegova savjetnica na službenu adresu.

Iz Vlade su neslužbeno komentirali da su i današnji mailovi potvrdili da je između ponuđenih opcija izabrana ona koja je mogla osigurati nastavak poslovanja Agrokora bez ulaganja državnog novca, odnosno novca građana. Zakon je pripremljen u kratkom roku, a njime je postignuto da Agrokor i danas uredno posluje. Mailovi, poručuju, izričito potvrđuju da će savjetnike plaćati sam Agrokor, da troška za državu neće biti, a ne govori o tomu koji će se savjetnici angažirati.

"Ono što se može iščitati iz mailova jest da je premijer govorio istinu. Od prvog dana tvrdio je da je u vrijeme eskalacije krize u Agrokoru HDZ zajedno s Mostom predložio radnu skupinu na čelu s Martinom Dalić. Ta je skupina radila i rezultat njihovog rada je prijedlog da se napravi zakon koji će omogućiti prevladavanje krize u Agrokoru bez troška po porezne obveznike. To se iščitava iz mailova", kazao je Branko Bačić (HDZ). "Nakon što je zakon 'uglavljen', predstavnici radne skupine su prezentirali tekst zakona premijeru. U tekstu je vidljivo kako će savjetnici, koji će pomoći Agrokoru, teretiti firmu, a ne proračun. U mailovima nisu spominjana imena savjetnika", zaključio je."Novi mailovi pokazuju ne samo da je premijer znao, da je bio informiran, nego da je osobno bio na čelu skupine Borg koja je izvukla preko 500 mil. kuna iz Agrokora. Ovo je definitivan kraj predsjednika Vlade, HDZ-a i HNS-a. Pozivam ga da raspiše izbore i zaustavi ovu agoniju jer Hrvatska ne smije biti talac jednog čovjeka, u ovom slučaju njega,", izjavio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić."Sve ovo nam pokazuje da je Andrej Plenković novi Sanader. Godinu dana su lagali pa su pokušali najprije prikriti pa ismijati situaciju - vrijeđajući tako inteligenciju hrvatskih građana i zastupnika u Saboru", izjavio je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida. "Kolega Plenkoviću, dajte ostavku, nemojte sramotiti Hrvatsku, Vladu i sebe", poručio je Sinčić. Smatra da ostavku treba dati i Zdravko Marić. Sinčić se upitao hoće li se zastupnici sjetiti svoje prisege kad dođe do prikupljanja potpisa i glasovanja u Saboru."Ako ste dobro pročitali najnovije mailove, radi se o planu nacionalizacije Agrokora. To upravo potvrđuje ono što je Most cijelo vrijeme govorio - nije postojala radna skupina za izradu lex Agrokor, nego skupina koja je trebala izanalizirati financijsko stanje i moguće utjecaje na hrvatsko gospodarstvo", izjavio je politički tajnik Mosta Nikola Grmoja. Dodao je kako je Most cijelo vrijeme i pitao - tko je pisao lex. Napomenuo je kako su ljudi koji su izašli iz radne skupine govorili da je Most imao svoj model - zakladu za etično financiranje, od kojeg se odustalo. Također je kazao da Most nije bio obaviješten o svim sastancima u Vladi.Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je da u objavljenim mailovima tzv. skupine Borg koja je radila na lex Agrokoru i na restrukturiranju te kompanije nema sukoba interesa s predsjednikom Vlade te da savjetnike u restrukturiranju Agrokora plaćaju vjerovnici. "Sve savjetnike plaćaju privatnici, dakle vjerovnici Agrokora. Oni su sami po svom nahođenju izabrali savjetnike koje su platili iz svog novca", rekao je. Kuščević je kazao kako "izvanrednog povjerenika nije izabrala Vlada, već Trgovački sud koji je neovisno tijelo, a on je odabrao savjetnike koji su plaćeni privatnim novcem, od tvrtke, od vjerovnika".


Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin upitao je vladajuće u Saboru zašto je Martina Dalić dala ostavku budući da tvrde kako je prilikom donošenja 'lex Agrokora' sve bilo u redu. Grbin je dodao kako je "grupa Borg" pripremajući zakon stvorila model po kojem će besplatno raditi zakon za državu, a nakon toga naplaćivati se od trgovačkog društva koje će preuzeti. "Plenković je sve znao što se događalo prilikom pripreme lex Agrokora i uvođenja izvanredne uprave i sve nakon toga, a nije reagirao i učinio ništa da se to spriječi", rekao je Grbin nazvavši cijelu situaciji "udruženim zločinačkim pothvatom"."Zatvori gubicu, nije vrijedna zanata.. istresi gorčinu do kraja.. na strateškim mjestima njihovi ljudi... oni dolaze - kurvini mailovi", napisao je na Twitteru, parafrazirajući Branimira Štulića, Krešo Beljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!