07:36 / 30.03.2019.

Autor: M.Š./Hina

Novi način dostave financijskih izvješća za izbore

-

-

Foto: - / -

Nova pravila omogućit će strankama i biračima jednostavnije sastavljanje i objavu izvješća, a zainteresiranoj javnosti da ih nađe na jednom mjestu, umjesto da pretražuje različite mrežne stranice.
Na svibanjskim izborima za Europski parlament, njihovi će sudionici, političke stranke i birači, svoja izvješća o financiranju promidžbe Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavljati na novi način - unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja umjesto na papiru.

Budući da se taj sustav primjenjuje prvi put, iz DIP-a najavljuju da će nakon objave pravovaljanih kandidatura, kada se utvrde svi izborni sudionici, za njih organizirati radionicu na kojoj će uz pomoć stručne službe Povjerenstva dobiti uvid u funkcioniranje spomenutog sustava kako bi ga lakše primijenili.

Ta će im radionica sigurno dobro doći jer će prva, privremena izvješća o primljenim donacijama, troškovima promidžbe, cijeni i popustu dobivenom za medijsko oglašavanje, DIP-u dostavljati sedam dana prije izbora raspisanih za 26. svibnja, dakle zaključno do 18. svibnja. 

Da će se izvješća dostavljati unosom u informacijski sustav umjesto u pisanom obliku preporučenom pošiljkom, propisano je novim Zakonom o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma donesenim prije tjedan dana. Propisano je i da će se tako dostavljena izvješća objaviti na mrežnim stranicama DIP-a.

Izvješća na jednom mjestu 

Nova pravila omogućit će strankama i biračima jednostavnije sastavljanje i objavu izvješća, a zainteresiranoj javnosti da ih nađe na jednom mjestu umjesto da pretražuje različite mrežne stranice. 

- Financijska izvješća svih izbornih sudionika bit će dostupna na jednome mjestu na lako pretraživ način po različitim osnovama, u strojno čitljivom i otvorenom obliku, čime se osigurava transparentnost financiranja izborne promidžbe i olakšava javno praćenje političkog financiranja, naglašava DIP. 

Koliki je trošak razvoja informacijskog sustava za nadzor financiranja, u DIP-u nisu mogli precizirati.

- Razvoj informacijskog sustava za nadzor financiranja započeo je 2017., a završio 2018., razvijao se istovremeno s razvojem informacijskog sustava za nadzor političkih aktivnosti i referendumske aktivnosti. Iz navedenog razloga ne možemo iskazati trošak razvoja samo informacijskog sustava za nadzor financiranja, odgovorili su na Hinin upit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!