12:44 / 28.06.2021.

Autor: HRT

Novi način rada prometne policije na terenu: "Nema više ladice u koju će se predmet moći spremiti"

Ministar Davor Božinović

Ministar Davor Božinović

Foto: HTV / IMS

S radom počinje Centralno ispisno mjesto prekršajnog postupka u Zadru. Projekt omogućuje centralizaciju, modernizaciju i automatizaciju obrade i procesuiranja prekršaja na razini cijele Republike Hrvatske, čime se skraćuje vrijeme procesuiranja prometnih prekršaja i povećava izvjesnost kažnjavanja. Centralno ispisno mjesto prekršajnog postupka Zadar središnje je mjesto iz kojeg će se provoditi automatizirano ispisivanje, kuvertiranje i otprema utvrđenih prekršaja svih ustrojstvenih jedinica MUP-a.

Hrvatska policija svake godine ispiše više od 700 000 prekršajnih prijava u prometu, ukupno gotovo milijun prekršaja policijski službenici ispišu tijekom jedne godine, rekao je na prezentaciji projekta ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


- Svaka naša policijska patrola imat će prijenosna računala, prijenosne pisače, potrebni broj tableta i drugih elektroničkih naprava, koji će omogućiti da ovaj posao krene. Zapravo, on od danas kreće diljem Hrvatske. Trebat će nešto vremena da zaživi u svakoj policijskoj upravi, ali ovaj put bez povratka, rekao je ministar i dodao kako će se nešto što je danima, pa i mjesecima, čekalo na potpis kod ovlaštenih potpisnika u policijskim upravama, od danas moći potpisati digitalno i ispisati na jednome mjestu. 


Nakon toga će se dostavnicama, koje će u Hrvatskoj pošti biti razvrstane po prekršiteljima i svim drugim zainteresiranima, dostavljati policijskim postajama gdje je prekršaj nastao.


- Ovo je revolucionaran pristup u smislu modernizacije, digitalizacije i unaprjeđenja poslovnih procesa, rekao je Božinović i dodao da je, činjenicom da je sve digitalizirano, transparentnost podignuta na najvišu razinu.


- Kada policijski službenik to upiše i pritisne "enter" na prijenosnom računalu, cijeli je predmet ušao u digitalnu proceduru i po njemu se više ništa ne može raditi u smislu usporavanja ili nečega sličnog, objasnio je ministar Božinović.


Policija sa svoje strane čini apsolutno sve da unaprijedi poslovanje, odnosno poslovanje policijskih službenika, ali prije svega da građani što prije mogu dobiti i rješenja i obavijesti koje se tiču njih osobno, nastavio je.


Na ovome, rekao je također, neće stati. 


- Mi smo kroz Nacionalni program sigurnosti i prometa na cestama investirali i u fiksne, stacionarne uređaje za mjerenje brzine koji su svi spojeni s virtualnim svijetom prometne policije. Dakle sve ono što snimi kamera automatski ide na obradu koja će doći na centralno ispisno mjesto u Zadru. Nabavili smo novih 26 presretača, tako da i ono što oni budu snimili, neće više biti potrebe da policijski službenik dođe u policijsku postaju, na svoje radno mjesto i da tu izgubi dodatno vrijeme kako bi sve te postupke koje je tijekom dana imao pretvorio u birokratski posao, nego će se na ovaj način to sada odrađivati, rekao je Božinović.

- Tako smo došli do toga da će se smanjiti broj ljudi koji rade na obradi prekršaja, a rade onom dinamikom kojom je to moguće s obzirom na više od 700 000 prekršajnih prijava u prometu, napomenuo je, zaključivši: "Kada vidite tu brojku, postaje jasno zašto se i do nekoliko mjeseci čekalo na njihovu obradu".

Time, rekao je, postižu i važan preventivni dio, izvjesnost penaliziranja. 

- Jer jednom kad taj predmet uđe u ovaj naš sveobuhvatni digitalni sustav, on će logikom digitalnog svijeta ići prema rješenju tog predmeta i neće moći dugo stajati, nema više ladice u koju će se moći spremati i tako izazivati i frustraciju policijskih službenika ali i građana, rekao je ministar govoreći o prednostima sustava. Time su, kaže, otvorili novu stranicu, novo poglavlje.


Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da su uređaji za mjerenje stajali oko 75 milijuna kuna, presretači oko 14 milijuna kuna, ispisno mjesto oko 4 milijuna kuna, a računalna oprema 15 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!