22:51 / 27.10.2019.

Autor: Marijana Kranjec/Dnevnik/IMS/HRT

Novi početak za ergelu lipicanaca

-

-

Foto: - / -

Dok se čeka gradnja nove ergele, hrvatski uzgajivači u suradnji s europskim kolegama žele da konji postanu dio nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.
Jedna od omiljenih turističkih atrakcija u Lipiku je obilazak ergele lipicanaca. Dok se čeka gradnja nove ergele s dodatnim turističkim sadržajima, hrvatski uzgajivači u suradnji s europskim kolegama žele da konji postanu dio Unescove nematerijalne kulturne baštine.

Među današnjim konjima samo su dvije ženke koje su preživjele progonstvo i povratak iz Srbije. A danas je u Lipiku 85 konja i svi odreda posjetitelje ostavljaju bez daha. U devet godina otkako se ergela otvorila turistima njihov je broj s tristo porastao na šest i pol tisuća godišnje.

- Najudaljenija turistička skupina nam dolazi iz Kine. Evo prije svega 15-ak dana imali smo posjetitelje koji su došli na ergelu Lipik, uživali su u toj vožnji fijakerom i upoznali su se sa cijelim Lipikom, kaže Ivana Pleše, voditeljica turističke agencije.  

To je važnije konje smjestiti u staje bolje od ovih, iz 19. stoljeća, u kojima je ergela podstanar. Grad je osigurao 89 hektara i građevinsku dozvolu za projekt vrijedan 50-ak milijuna kuna. Planira i gradnju hipodroma i adrenalinskog parka, no očekuje potporu države.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana kaže kako razgovori sa ministarstvom poljoprivrede idu u dobrom pravcu. Očekuje da će novac za to biti osiguran u proračunu za iduću godinu i da će krenuti gradnja nove ergele. 

Dodatnoj europskoj potpori nadaju se završetkom kandidacijskog postupka za uvrštenje lipicanaca na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Upravitelj Državne ergele Lipik Damir Jakšić nada se da će do kraja godine uspjeti posložiti tekst, finalizirati ga na završnom sastanku i u ožujku 2020. predati zajedničku nominaciju 7 država na sastanku UNESCO-a.

Nakon godina stradanja bit će to za njih nov početak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!