13:39 / 04.05.2020.

Autor: E.L.S/HRT

Novi podaci i mjere Nacionalnog stožera

-

-

Foto: - / -

Ukupan broj zaraženih u našoj zemlji je 2.101. Učinjeno je ukupno 39.040 testiranja, u proteklih 24 sata 956, postotak pozitivnih 5,38.
U Hrvatskoj je umrla jedna osoba. Radi se o bolesnici u KBC-u Split, bila je 1960. godište i kronični bolesnik. Broj preminulih tako se povećao na 80. Evidentirano je i pet novooboljelih u posljednja  24 sata, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati.

Konferencija za novinare Nacionalnog stožera:Ukupan broj zaraženih je 2.101. Učinjeno je 39.040 testiranja, a u protekla 24 sata 956. Postotak pozitivnih je 5,38.

Troje novih zaraženih su s područja Osječko-baranjske županije, a po jedan iz Koprivničko-križevačke te Splitsko-dalmatinske županije. Na respiratoru je 15 osoba. Hospitaliziranih je 228, znači tri manje nego jučer. Otpuštenih iz bolničkih zdravstvenih ustanova je 594, odnosno jedna osoba više u odnosu na jučer.

Oporavljenih osoba koje se nalaze kod kuće je 928, a ukupan broj oporavljenih je 1.522, što je za 33 osobe više nego jučer, rekao je ministar zdravstva Vili  Beroš na konferenciji za novinare.

O pogrebima, vjenčanjima i svečanostima

Božinović je objasnio kako će na pogrebima biti šira obitelj, odnosno nema nekog konkretnog ograničenja broja i ukida se zabrana dostave cvijeća i glazbenih usluga. Dopuštaju se ispraćaji hrvatskih branitelja uz odavanje vojnih počasti ali sve uz pridržavanje uputa. Za vjenčanja krug osoba koje mogu biti nazočne se širi sa najuže obitelji na obitelj i svjedoke, zabrana održavanja svadbenih svečanosti dalje ostaje.

Kazao je da donijeti odluku o načinu korištenja bavljenja rekreativnim sportom i korištenja sportskih i dječjih igrališta.

- Sve će biti jasno iz uputa. Njih će objaviti popodne. Nećemo produljiti zabranu zadržavanja na javnim mjestima, rekao je Božinović.

O povratnicima iz drugih država

Na pitanje o povratnicima iz drugih država i o tome gdje će se obavljati testovi, ministar Beroš je odgovorio da su uočena "zbivanja koja ne doprinose našoj epidemiološkoj slici".

- Cilj nam je povećati sigurnost i struka će pronaći pravni okvir - kazao je.

Božinović je naglasio da su u kontaktu s ostalim europskim državama te da su i danas imali razgovor s predstavnicima ministarstva turizma, s hotelijerima, ugostiteljima jer sve te djelatnosti u ovise o mogućnostima putovanja.

- Moramo promišljati o rješenjima kako bez ugroze za zdravlje stanovništva omogućiti da te djelatnosti krenu naprijed, uključujući i prelazak granica - poručio je.

- Kao što govorimo od prvog dana, svakodnevno pratimo situaciju i nećemo propustiti donijeti prave odluke u pravom trenutku - kazao je Božinović.

O povrartku u vrtiće i škole

U vezi izjavu koju roditelji moraju potpisati ako žele djecu slati u školu, Krunoslav Capak je naglasio da je ideja bila zaštiti starije članove stanovništva i zato su donijeli  preporuku da ne izlaze. Kako će se roditelji organizirati, teško mu je, kaže, odgovoriti.

- Mi smo upute pokušali razraditi detaljnije da im olakšamo. Povratak u vrtiće i škole je osjetljivo pitanje pa da pokušamo dati detaljnije odgovore - kazao je i naglasio da ako u tome nisu uspjeli, imamo resorno ministarstvo. Što se tiče epidemiološki mjera mi smo ih propisali i iza njih stojimo - kazao je Capak.

O vozačima kamiona

Božinović je komentirao i najavu vozača kamiona da će blokirati granice: - Nikome nije situacija kakva je bila i sigurno je da su neke djelatnosti zbog specifičnosti posla kojeg obavljaju i njihovi izvršitelji više pogođeni nego drugi. O tome vodimo računa, to se odnosi i na zdravstveno osoblje, osoblje u domovima, policiju koja je također svakodnevno izložena potencijalnim kontaktima s inficiranim osobama. Kada su u pitanju vozači kamiona imamo redovite kontakte s njihovim predstavnicima i razmjenjujemo mišljenja i mogu najaviti da ćemo sutra imati još jedan sastanak sa sindikatom vozača kamiona i u cestovnom prometu jer smo svjesni njihovih problema. Oni su jedna od vitalnih djelatnosti od prvog dana krize s obzirom na to da su omogućili kroz naše dogovore sa susjedima i državama EU da opskrba ne stane - izjavio je.

- Probat ćemo u okviru epidemioloških restrikcija naći način koji će im omogućiti ili olakšati obavljanje svog posla, ali opet vodeći računa o tome da sačuvaju svoje zdravlje i zdravlje svojih obitelji - najavio je.

O planovima za drugi val zaraze

Na pitanje ima li Hrvatska planove za drugi val zaraze ukoliko bude najesen i zimu s obzirom na to da cjepivo vjerojatno neće biti pronađeno, Alemka Markotić je odgovorila:

- Hrvatska se uspjela obraniti u prvom val kada nije bilo ničega osim znanja i brze reakcije da ugrozu prepoznamo i da s mjerama koje smo do sada iz iskustva naučili i koje postoje odgovorimo adekvatno. Kada su se pojavili prvi slučajevi, prepoznali smo ugrozu u siječnju i reagirali smo brzo uspostavljanjem dijagnostike nekoliko dana nakon što se ona pojavila.

- Danas, nekih pet mjeseci nakon što je svijet doznao da je postao novi virus koji je u Kini, neki su i tu to ignorirali, omalovažavali tu opasnost, smijali se tome, mi nismo i zato možemo biti zadovoljni učinjenim, naglasila je i najavila da su i klinički i epidemiološki kapaciteti pripremljeni te ako se i dalje budemo svi na ovaj način držali određenih mjera, mislim da smo spremni i spremniji nego neki drugi dio svijeta - kazala je Alemka Markotić.

O autoškolama i glazbenim školama

Krunoslav Capak je najavio da imaju gotovu preporuku za autoškole i glazbene škole, ali kada će to biti, to će se dogovoriti na Stožeru poštivajući dogovore o fazama i opreznosti.

- Danas je osmi dan od uvođenja popuštanja, moramo vidjeti kakva je situacija. Za sada je epidemiološka slika povoljna, ali moramo pričekati - poručio je.

O testiranjima

Što se tiče seroloških testiranja, Beroš je rekao da su oni najvjerojatnije budućnost, ali za sada i dalje nisu dovoljno pouzdani.

- Na tržištu su se pojavili i antigenski testiranja, koji su još i bolji. Možete biti sigurni da i vlada i stožer rade velike napore da dođemo do relevantnih testova, kada ih budemo imali, to će biti veliki uspjeh i moći ćemo postaviti ovu priču malo drugačije - poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!