Novi popis stanovništva: Građani će se sami moći popisivati

06.10.2020.

07:59

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/B.A./HRT

default error photo
Popis stanovništva trebao bi krenuti 1. travnja 2021., a građani će po prvi imati mogućnost da se sami popišu, online, putem sustava e-Građani.
U Hrvatskoj je upravo u tijeku popis poljoprivrede 2020. i provodi se do 14. listopada, a iduće godine provodit će se i popis stanovništva.

➡️ O koronavirusu i demografiji

Lidija Brković
, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, objasnila je danas u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska kako je popis poljoprivrede statističko istraživanje kojim će dobiti precizne podatke o stanju hrvatske poljoprivrede kako bi utvrdili važnost te djelatnosti za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo.

- Zadnji cjeloviti popis je bio 2003. To je predugačko razdoblje, stoga i provodimo ovaj popis da dobijemo pravo stanje hrvatske poljoprivrede, rekla je Brković.

Cjelokupnu obradu popisa poljoprivrede planiraju dovršiti do 31. prosinca 2021.

Popis stanovništva trebao bi pak krenuti 1. travnja 2021., a građani će po prvi put imati mogućnost da se sami popišu, online, putem sustava e-Građani.

- Što znači da, ako epidemiološka situacija ne bude dozvoljavala da se ide na teren ili ako ljudi jednostavno ne žele da im u ovoj situaciji popisivač dolazi na vrata, moći će iskoristiti tu mogućnost da se sam popiše, rekla je Brković.

Popisivača stanovništva na terenu će biti oko 8000, a prijave će ići u veljači.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!