Novi snažan potres na Banovini i nova oštećenja

03.03.2021.

06:14

Autor: HRT

Potres kod Gline osjetio se u široj okolici

Potres kod Gline osjetio se u široj okolici

Foto: EMSC / HRT

Nakon nekoliko dana mira - tlo se ponovno zatreslo na Banovini. Novi prilično snažan potres pogodio je jutros središnju Hrvatsku. Potres od 4,2 prema Richteru imao je epicentar kod Gline. Snažno se osjetio i u Zagrebu. 

U središnji Dnevnik HTV-a javila se Jelena Šarić.

- Jutros, 3.ožujka u 5 sati i 37 minuta seizmografi Seizmološke službe zabilježili su prilično jak potres s epicentrom kod Gline. Magnituda potresa iznosila je 4,2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V (pet) stupnjeva EMS ljestvice, priopćila je Seizmološka služba RH.

- Većih šteta nije bilo, ali građani su ujutro prijavljivali nova oštećenja  na svojim već ionako oštećenim kućama. Jutrošnji potres prilično je uznemirio građane, probudio ih, a neki su čak i u pidžamama istrčali na ulice. Iako su na svakodnevna podrhtavanja već praktički naviknuli, svaki ovakav jači potres, a znamo da ih je bio nekoliko, dodatno prestraši građane, javila je u Dnevniku u podne novinarka HRT-a Jelena Šarić.

- Dobra vijest je da u Glini izgradnja kontejnerskog naselja jako dobro napreduje. Pristižu kontejneri, ukupno će biti 38 stambenih kontejnera te još 5 za zajedničke prostorije gdje će biti dnevni boravak, prostor za druženje, praonice. Iduća dva tjedna trebala bi se postaviti infrastruktura te asfalt, a nakon toga bi se prvi građani trebali useliti, dodala je.

- Može se reći kako se ovdje intenzivno radi, život se polako vraća. No ono čemu se svi nadaju je da podrhtavanja prestanu, prenijela je Šarić nadanja građana s tog područja.

Donosimo reakcije građana na potres.

Potres je bio jedan od jačih, jako se streslo, trajao je dosta dugo. Neki su od prvih komentara Zagrepčana na društvenim mrežama. Neki javljaju da su potres osjetili i u Bjelovaru te Križevcima. 

Prema prvim procjenama Europskog mediteranskog seizmološkog centra Banovinu je oko 5.30 pogodio potres od magnitude 4,4 prema Richteru.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!