Novi potres kod Petrinje, magnituda 5,0

06.01.2021.

18:04

Autor: HRT

default error photo
Magnituda potresa iznosila je 5,0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI-VII stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj.
Novi potres magnitude 5 po Richteru pogodio je u 18.01 područje kod Petrinje, objavila je Seizmološka služba Hrvatske. Magnituda potresa iznosila je 5,0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI-VII stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj.

Novinar HTV-a Petar Vlahov javio se iz Petrinje za središnji Dnevnik HTV-a. Naglasio je da se vidi nova šteta te da su sve službe izašle odmah na teren. Vlahov je dodao da su neke ulice u središtu Petrinje blokirane, a posebno je šteta vidljiva na zgradi gradske uprave. Istaknuo je da je potres trajao desetak sekundi te da su se stanovnici Petrinje opet jako uplašili.

Fiket: Najnoviji potres jedan u nizu naknadnih, moglo bi ih biti još  

- Rekao bih da je ovaj potres jedan od onih u prirodnom slijedu naknadnih potresa koji slijede nakon onoga razornog potresa 29. prosinca - izjavio je za Dnevnik HRT-a seizmolog Tomislav Fiket.Najavljivali smo, kaže, da bi moglo biti potresa preko magnitude 5, ovo je jedan od njih, moglo bi ih biti još, što ne znači da će ih biti.

- Međutim, po našim saznanjima, moglo bi ih još biti jer je to bio takav potres koji sa sobom povlači oslobađanje dodatne energije koja se i sada manifestirala ovim potresom  - naglasio je Fiket.

Pavić: Oštećeno nekoliko objekata

U novom potresu je oštećeno nekoliko objekata, na teren su odmah upućene ekipe koje pregledavaju područje, a zasad nema podataka o stradalima, doznaje se od glasnogovornika Stožera za otklanjanje posljedica potresa Mladena Pavića.

- Zasad su stigle tri prijave štete na objektima koji su već bili načeti, a zabilježena je šteta i na policijskoj postaji u Petrinji - rekao je Pavić. S obzirom na snagu potresa od 5,0 i trajanje od desetak sekundi štete su za očekivati, kazao je Pavić.Posljedice potresa - iz minute u minutu

Na području Banovine i jutros su zabilježeni slabiji potresi. Seizmolozi očekuju da će se nastaviti još mjesecima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!