Novi požari, vatrogasci uputili apel na odgovorno ponašanje

08.08.2022.

11:26

Autor: HRT/D.M./Hina

Borba vatrogasaca s vatrenom stihijom

Borba vatrogasaca s vatrenom stihijom

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice u ponedjeljak su pozvali građane na odgovorno ponašanje jer je i nadalje vrlo visok indeks opasnosti od izbijanja požara te su izvijestili da je i dalje aktivan požar otvorenog prostora koji se s područja Tulove Grede - Lovinac proširio na područje Zadarske županije.

Požarom je zahvaćeno nisko raslinje i gusta borova šuma na teško pristupačnom i djelomično miniranom terenu. Tijekom dana i noći 7. kolovoza na dežurstvu su bile i snage iz Ličko-senjske i Zadarske županije; JVP-a Gospić, DVD-a Jasenice i Obrovac, a zadarska Interventna postrojba tijekom dana vratila se u bazu. Požar otvorenog prostora na području Blišana, ugašen je u 22.30. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 3 hektara.

U Šibensko-kninskoj županiji vatrogasci su 6. kolovoza u 21.34 zaprimili dojavu o požaru otvorenog prostora na području Ervenika, Radučića. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 50 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 36 vatrogasaca s 13 vatrogasnih vozila iz JVP-a Šibenik, JVP-a Knin, te DVD-a: Ervenik, Knin, Promina, Dubravice i Sveti Juraj Kistanje. Požar je lokaliziran 7. kolovoza u 16.37, a ugašen u 18.48 sati.

Požar iz Crne Gore ponovno prešao na područje RH

Trećeg kolovoza ujutro požar iz Crne Gore prešao je na područje Republike Hrvatske, kod mjesta Vitaljine iznad graničnog prijelaza. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na teško pristupačnom terenu. Tijekom dana 7. kolovoza jedan krak požara iz Crne Gore ponovno je prešao na područje RH. Gasila su ga dva kanadera. Saniran je dio požarišta na području Hrvatske, ali drugi krak požara u Crnoj Gori još je aktivan. Tijekom noći na požarištu su dežurali vatrogasaci iz JVP-a Konavle.

Tijekom dana i noći 7./8. kolovoza na požaru iznad Zatona kod mjesta Ljubač za koji je JVP Dubrovački Vatrogasci primio dojavu 31. srpnja obavljalo se dežurstvo i obilazak požarišta. Požarom je bila zahvaćena trava, nisko raslinje i makija na površini od 87 ha. Požar je ugašen.

Dana 7. kolovoza u 23.57 sati JVP Dubrovački vatrogasci primio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Šumet - Brgat. Požarom je bilo zahvaćeno nisko raslinje, makija i šuma na trenutačno neprocijenjenoj površini. Na intervenciji gašenja požara sudjelovao je ukupno 41 vatrogasac s 14 vatrogasnih vozila iz JVP-a Dubrovački vatrogasci, DVD-a Župa Dubrovačka i JVP-a Dubrovnik. Požar je lokaliziran 7. kolovoza u 2.45, a sanacija i dežurstvo su u tijeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!