Novi predmet u riječkim školama "Škola i zajednica"

16:05 / 01.12.2021.

Autor: Regionalni dnevnik/HRT

Predstavljanje novog predmeta u Rijeci

Predstavljanje novog predmeta u Rijeci

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Ravnateljima srednjih škola u Rijeci predstavljen je novi predmet pod nazivom "Škola i zajednica", što bi u sklopu građanskog odgoja i obrazovanja, od iduće godine postao izvannastavni predmet za učenike drugih i trećih razreda.

Riječki bi srednjoškolci prvi učili po novom programu. Za sad je pokusno uveden u Prvu riječku hrvatsku gimnaziju.

- Ideja je da nauče što znači biti aktivan građanin. Dakle oni sada aktivno rade na odabranom problemu, problemu nedostatka zelenih površina u gradu Rijeci, kaže profesorica u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji Laura Angelovski.

- Učenici sami odabiru problem koji vide u svom gradu i u svojim životima i u svojoj lokalnoj sredini. Samim tim taj problem proučavaju, sami ga istražuju i predlažu rješenja. U toj školi se može čuti njighov interes i njihov glas, naglašava ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. Snježana Prijić Samardžija ističe kako su ponosni što je njihova "lokalna demokratska misija da jačau i osnažuju demokratke kompetencije svih, a pogotovo mladih". Smatra da je ovo "sjajan inovativni projekt".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!