17:52 / 22.07.2021.

Autor: Hina/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

DORH traži dokumentaciju vezanu za uvalu Vruje, podnesena i kaznena prijava

Državno odvjetništvo zatražilo je detaljno očitovanje i dokumentaciju oko uvale Vruja

Državno odvjetništvo zatražilo je detaljno očitovanje i dokumentaciju oko uvale Vruja

Foto: Miroslav Lelas / PIXSELL

Od svih koji su trebali spriječiti devastaciju uvale Vruja Državno odvjetništvo zatražilo je detaljno očitovanje i dokumentaciju.

Naime samo manji dio, oko 250 metara četvornih,  privatno je vlasništvo.

Većina je prostora vlasništvo Republike Hrvatske, a osim Županije i lokalne samouprave njime upravljaju čak dva ministarstva, mora i graditeljstva, te dva javna poduzeća - Hrvatske šume i Hrvatske vode.

Doznaje se da je podnesena i kaznena prijava, a zatraženi dokumenti trebali bi  u DORH stići do kraja tjedna.

Tužiteljstvo se bavi aferom Vruja i odbacuje kritike o "tajmingu" nedavnih uhićenja

Državno odvjetništvo bavi se aferom Vruja za koju su zaprimili jednu kaznenu prijavu, a u tom tijelu doznaje se i da odbacuju sve kritike na 'tajming' antikorupcijskih akcija te da nove čelnike lokalnih vlasti pozivaju da prijave sve eventualne nezakonitosti.

Neslužbeno, tužiteljstvo slučaj Vruja ne tretira kao izvid, već kao istraživanje kojim se želi zaštititi imovinski interes RH te provjeriti postoje li sumnja u počinjenje kaznenog djela.

Neslužbeno se doznaje i da u DORH-u odbacuju sve kritike i prozivke upućene na račun tužiteljstva zbog 'tajminga' antikorupcijskih akcija koje su uslijedile nakon smrti zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Kritike i optužbe ocjenjuju tendencioznima i promašenima.

Prema izvorima iz tužiteljstva, DORH pokušava koristiti mjere praćenja što je dulje moguće kako bi na taj način dobio informacije o kaznenim djelima za koje prije nije znao.

Tužiteljstvo smatra i da nije kalkuliralo niti kasnilo s nedavnim antikorupcijskim akcijama u Zagrebu i Splitu te ističe da u korupciji ne postoje "sitne ribe".

Uz to, tužiteljstvo, kako se doznaje, nije sklono izjavama zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je kazao da očekuje nova uhićenja te ističu da njihove akcije kreću isključivo na temelju činjenica i dokaza.

Tužiteljstvo je stoga, neslužbeno se doznaje, poručilo novim čelnicima lokalnih vlasti da ne čekaju dolazak policije i Uskoka već da sada, kada imaju uvid u dokumentaciju, prijave sumnje o eventualnim kaznenim djelima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!