09:17 / 13.08.2019.

Autor: M.K. / HRT

Novi psi vodiči i pomagači

Foto: ilustracija, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Korisnicima s teškoćama dodijeljena su četiri nova psa, javljaju iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča.
Iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet u Zagrebu stigle su dobre vijesti - u prvoj polovici godine korisnicima su dodijeljena četiri psa, a čak sedam ih je u socijalizatorskim obiteljima i pripremaju se za svoje velike uloge pasa pomagača i vodiča.

Počeci školovanja pasa vodiča slijepih sežu iz osamdesetih godina prošlog stoljeća. Uz program školovanja i dodjele pasa pomagača, pojavila se potreba senzibilizacije građana o pravima, mogućnostima i potrebama slijepih osoba te ulozi pasa u njihovim životima.

Prikupljajući iskustva inozemnih škola i zadovoljavajući međunarodne standarde, Udruga je prva u Hrvatskoj osmislila i razvila rehabilitacijske programe uključivanjem psa pomagača za mobilnost slijepih i drugih osoba s invaliditetom te djecu s teškoćama u razvoju.

- Kroz rad naše Udruge, već 28 godina osiguravamo besplatno školovanje pasa te pomoć i potporu obiteljima sa psom pomagačem, aktivno promoviramo humanu ulogu pasa pomagača te se borimo da  pas pomagač bude besplatno dodijeljen svakoj obitelji i osobi koja ga želi i treba, rekla je Mira Katalenić, predsjednica Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet sa psom vodičem Maxom.

- Vrijeme koje ovi psići provedu sa svojim volonterskim obiteljima pomaže im da se priviknu na sve životne okolnosti i na različite sredine u kojima će se poslije susretati na poslu. Udruga pruža stručnu pomoć te podmiruje sve troškove prehrane, opreme i liječenja za vrijeme socijalizacije, dodali su gosti. 

Psi pomagači

Naši psi vodiči i pomagači su školavani - svi psi su rađeni na motivaciju, nije sustav kao vojnih i policijskih pasa gdje imamo dosta treninga koji su vezani uz nagone i zapovijedi, opisuje Damir Vučić, instruktor pasa pomagača s kraljevskom pudlom Megy.

Psi pomagači dodjeljuju se obitelji djece s teškoćama u razvoju radi unapređenja njihovih razvojnih procesa, kao motivacijski faktor za dugotrajne i ne uvijek lagane vježbe, razvoj komunikacije, igre i brige o drugome.

- Do sada su pokazali iznimno vrijedne učinke. Rehabilitacijski psi kao pomagači osobama u invalidskim kolicima imaju nezamjenjivu ulogu u podizanju kvalitete njihovog života. Njihova se pomoć bazira na donošenju i podizanju predmeta, otvaranju vrata, pomažu kod transfera iz kreveta u kolica, pale i gase svjetlo itd.  Pridonose neovisnosti osoba u invalidskim kolicima od drugih članova obitelji, opisuju gosti emisije.

Koji su psi u školovanje i za koga?

Pas Megy za radionice hospitalizirane djece u Klaićevoj, drugi pas za Dom
umirovljenika Maksimir, pas vodič za slijepu osobu te četiri pasa pomagača za
djecu s višestrukim teškoćama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!