08:58 / 24.11.2018.

Autor: M.M./Hina

Novi psihološki pristup hrvatske policije - mentalni trening

Foto: Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Foto: Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U namjeri da pomognu policajcima koji se u svakodnevnom radu susreću s brojnim stresnim situacijama, Visoka policijska škola osnovala je Psihološko savjetovalište koje u sklopu pružanja psihološke pomoći provodi i mentalni trening.
U namjeri da pomognu policajcima koji se u svakodnevnom radu susreću s brojnim stresnim situacijama, Visoka policijska škola osnovala je Psihološko savjetovalište koje u sklopu pružanja psihološke pomoći provodi i mentalni trening čiji je cilj ojačati koncentraciju i pamćenje, ali i reducirati stres te stvoriti mentalnu otpornost.

Savjetovalište je osnovano na inicijativu Ivane Glavine Jelaš, a svojim djelovanjem donijelo je novi i aktivni pristup u brizi za mentalno zdravlje hrvatskih policajaca.

U radu savjetovališta posebno treba istaknuti MBCT trening (Mindfulness Based Cognitive Therapy) te projekt "Mindfulness u policiji" koji se provodi u suradnji s Hrvatskim udruženjem za bihevioralno-kognitivne terapije.

Trening mindfulnessa koriste policijske službe razvijenih zemalja, poput Amerike, Kanade i Velike Britanije, a djelovanjem ovog savjetovališta Hrvatska je postala jedna od zemalja koje su ponudile svojim službenicima najbolje u brizi za njihovo mentalno zdravlje, ističu u MUP-u.

Trening se provodi grupno te se sastoji od osam dvosatnih radionica koje se održavaju jednom tjedno. Nove vještine stječu se vježbanjem i razgovorom o iskustvima. 

"Obvezan dio treninga je i samostalno svakodnevno vježbanje kod kuće, otprilike 45 minuta dnevno, kroz koje polaznici otkrivaju koje vježbe su za njih osobno najkorisnije i koje će nastaviti prakticirati u svom svakodnevnom životu kada trening završi. Riječ je o znanstveno dokazano učinkovitom, vrlo ozbiljnom i zahtjevnom treningu u kojem do učenja novih vještina dolazi isključivo ulaganjem znatnog truda i vremena", kazala je voditeljica savjetovališta Ivana Glavina Jelaš.

Vježbama se jačaju kognitivne funkcije kao što su dugotrajna i usmjerena pozornost, pamćenje, samosvijest i donošenje odluka. One polaznicima omogućuju da s vremenom postaju svjesniji toga kako se osjećaju, o čemu razmišljaju i što čine od trenutka do trenutka, posebice u stresnim situacijama.

"Vježbanjem također usvajaju vještine drukčijeg odnošenja prema neugodnim iskustvima i odabiranja korisnijih načina razmišljanja i ponašanja umjesto svojih uobičajenih, automatskih, često i nekorisnih načina reagiranja kao što su zabrinutost ili prežvakavanje neugodnih događaja. Polaznici također uče prepoznavati rane znakove stresa, ljutnje, anksioznosti, depresivnosti i općenito neugodnih emocionalnih stanja te razvijaju konkretni plan suočavanja u slučaju njihove pojave. Na kraju treninga polaznici raspolažu vještinama koje mogu samostalno koristiti dalje u svom životu", pojašnjava voditeljica savjetovališta.

Glavina Jelaš naglašava kako istraživanja dosljedno pokazuju da je policijski posao jedan od najstresnijih i najzahtjevnijih u svijetu, dok Mindfulness znanstveno dokazano dovodi do boljeg nošenja sa stresom te poboljšava niz kognitivnih funkcija (učenje, pamćenje, percepciju, koncentraciju, donošenje odluka) ključnih za obavljanje policijskog posla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!