Novi Radijski centar Hrvatske kontrole zračne plovidbe na Risnjaku

22:02 / 07.12.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Kontrola leta

Kontrola leta

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) izvijestila je u utorak da je uspješno završila devet milijuna kuna vrijednu investiciju u VHF/UHF radijski centar Sjeverni Jadran, koji će povećati ukupan kapacitet radijskog sustava kontrole zračnog prometa.

Novi radijski centar, smješten na vrhu Guslica u Nacionalnom parku Risnjak, koristit će Centar oblasne kontrole Zagreb i prilazne kontrole zračnog prometa.

Izgrađen je u suradnji s NP-om Risnjak koji će ga koristiti kao terensku stanicu nadzorne službe, a uključuje i automatsku hidrometeorološku stanicu.

- Projekt predstavlja primjer izvrsne međuresorne suradnje koja je rezultirala racionalnim i učinkovitim korištenjem državnih resursa. Njegovom realizacijom istovremeno se osiguravaju preduvjeti za obavljanje sigurne, učinkovite i redovite usluge kontrole zračnog prometa te odgovorno i racionalno upravljanje nacionalnim infrastrukturnim resursima, priopćili su iz HKZP-a.

Radijski centar izgrađen je po svim kriterijima zaštite prirode i okoliša i integralan je dio zaštićenog područja i šumskog prostranstva Gorskog kotara.

Kako se ističe u priopćenju, HKZP je unatoč pandemiji u kapacitete i povećanje sigurnosti zračnog prometa investirala više od 117 milijuna kuna, a samo za program nadogradnje radijske infrastrukture osigurano je 25 milijuna kuna.

Riječ je o najznačajnijem dijelu ukupnog ulaganja u program modernizacije operativnog sustava ukupne vrijednosti više od 25 milijuna kuna, a modernizacija je pokrenuta kako bi infrastruktura mogla podržati očekivano povećanje zračnog prometa u Hrvatskoj u narednim godinama, dodaje se.

Vlado Bagarić, direktor HKZP-a, izvijestio je da su unatoč krizi ove godine uspostavili i pokrenuli cjelovit nacionalni sustav osposobljavanja toranjskih, prilaznih i oblasnih kontrolora zračnog prometa, što znači da će se buduće generacije kontrolora obučavati isključivo u Hrvatskoj.

- HKZP nastavlja ulagati u infrastrukturu, tehnologiju i ljude kako bismo i u godinama koje dolaze održali visoke standarde sigurnosti i kvalitete prometa na našem nebu, izjavio je.

Projekt izgradnje, zamjene i modernizacije radijskih sustava sufinancirala je Europska komisija iz fondova CEF-a i to u iznosu od 85 posto za opremu/infrastrukturu kontrole zračnog prometa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!