14:38 / 20.02.2020.

Autor: Jasminka Kalčić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Novi rovinjski dom za starije

-

-

Foto: - / -

Smještaj u rovinjskome Domu smiju zatražiti stariji ljudi iz cijele Hrvatske. Dom je na iznimno dobrom glasu. Polovinu cijene sufinancira Grad.
Rovinjski Dom za starije osobe sada će moći primiti 40 novih korisnika. Ukupan kapacitet je 157 korisnika. Novost je Doma i Odjel za oboljele od demencije te dnevni boravak koji će moći koristiti još 24 osobe.

Katerina Deltreppo Juričić, 94-godišnja bivša novinarka, rodom Pazinjanka - u rovinjski Dom stigla prije 6 mjeseci. Na njega je čekala čak 7 godina. I, kaže nam, prezadovoljna je. Sada je u novome dijelu.

- Kao što vidite, ugodno mi je. Moram reći, da me iznenadilo, tu možete razgovarati s kim god hoćete, kako god hoćete, reći što god hoćete, bilo to pravo ili ne, kazala je gospođa Deltreppo Juričić.

Smještaj u rovinjskome Domu smiju zatražiti stariji ljudi, ne samo iz Rovinja, nego iz cijele Hrvatske. Polovinu cijene sufinancira Grad. Dom Domenico Pergolis na iznimno je dobrom glasu.

Jednokrevetne sobe, apartmani, zasebne kupaonice, čajna kuhinja, prostorije za radnu terapiju. Sve je prilagođeno nepokretnim osobama. Ulaganje vrijedno više od 30 milijuna kuna.

- Tu je postavljen jedan standard koji je zaista visok i kojeg ćemo slijediti i u drugim gradovima naše Istre, kazao je vršitelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin.

Trenutno se 60 zaposlenih brine za 118 korisnika.

- Trenutna lista je sada 800 korisnika koji čekaju, ali netko će uskoro naći tu svoj smještaj, možda i na posebnim odjelima, i ako samo jednoj osobi pomognemo naša je misija ispunjena, izjavila je ravnateljica Doma za starije "Domenico Pergolis" Kristina Laginja.

Zahvaljujući, među ostalim, i Domu za starije, mnogi će upoznati Rovinj - barem u svojim poznim godinama.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!