10:11 / 01.06.2018.

Autor: HRT

Novi slučaj ospica u Hrvatskoj - oboljela stjuardesa Croatia Airlinesa

-

-

Foto: - / -

Kao i u slučaju muškarca iz Stona, pacijentica nije bila cijepljenja.
U Hrvatskoj je potvrđen novi slučaj ospica. Riječ je o stjuardesi Croatia Airlinesa primljenoj na liječničku obradu sa simptomima te bolesti. Hrvatski zavod za javno zdravstvo o tome je u srijedu obavijestio aviokompaniju. Kao i u slučaju muškarca iz Stona, pacijentica nije bila cijepljenja.

Stjuardesa Croatia Airlinesa koja je dobila ospice sada je na kućnoj njezini i nije u životnoj opasnosti, rekla je dr. Vesna Višekruna Vučina iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. To je sporadičan slučaj koji nije povezan sa slučajem iz Dubrovačko-neretvanske županije, naglasila je. Rekla je da od početka ove godine imaju prijave tri slučaja ospica. Prvi slučaj bio je zabilježen početkom godine u Zagrebu, a u drugom je riječ o muškarcu koji je završio u dubrovačkoj bolnici. Prošle godine imali su sedam slučajeva. To je uobičajeno, svake godine ih imamo, pogotovo 2017. s obzirom na epidemiju ospica u Europi, rekla je.

Iako se pri svakoj sumnji na pojavu ospica provode sve protuepidemijske mjere, epidemiolozi na terenu kontaktiraju sve koji su bili u doticaju sa zaraženim osobama, kako bi se spriječila mogućnost širenja ospica. Sekundarni slučajevi uvijek su mogući, ali se, kaže, nadaju da do toga nakon brza i efikasne reakcije neće doći. Svake godine pozivamo roditelje čija djeca nisu cijepljena da ga provedu u što skorijem roku, kako bi djeca bila zaštićena od eventualnog unosa virusa, kazala je. U slučajevima kolektivnog imuniteta koji je dosad u Hrvatskoj bio dobro održavan ne dolazi do nastanka epidemije, stoga nema razloga za paniku.

U Croatia Airlinesu odmah su nakon dobivanja obavijesti od HZJZ-a da je jedna od njihovih stjuardesa zaražena ospicama, poslali svojim zaposlenicima upute o simptomima te bolesti te podsjetnik o preventivnim mjerama za sprečavanje zaraze. Nakon liječničke obrade puštena je na kućnu njegu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!