Novi slučaj zanemarivanja djeteta u Istri

27.07.2022.

15:14

Autor: M.M./HRT

Novi slučaj zanemarivanja djeteta

Novi slučaj zanemarivanja djeteta

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Policija je protiv 33-godišnjega njemačkog državljanina koji je u Banjolama usred noći ostavio trogodišnju djevojčicu samu u automobilu podnijela kaznenu prijavu zbog povrede djetetovih prava, a slijedi mu i optužba jer je posjedovao nekoliko vrsta droge.

Kako je izvijestila istarska Policijska uprava, u noći s ponedjeljka na utorak u 1,50 sati policija je primila dojavu austrijske državljanke koja je u Banjolama pronašla dijete samo u BMW-u njemačkih registarskih oznaka. Ona je u apartmanu usred noći čula plač trogodišnje djevojčice koja je bila sama u automobilu.

U prostorije policijske postaje poslije je stigao 33-godišnji njemački državljanin, nad kojim je policija provela kriminalističko istraživanje. Osim što je utvrđeno da je grubo povrijedio djetetova prava ostavivši dijete samo u automobilu, posjedovao je i nekoliko vrsta droge. Policiji je predao 11 grama amfetamina, četiri tablete MDMA i 13,5 grama marihuane.

Brigu o djetetu preuzeo je mjerodavni centar za socijalnu skrb.

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo povrede djetetovih prava, policija će protiv osumnjičenika podnijeti kaznenu prijavu mjerodavnome državnom odvjetništvu, a zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, policija će mjerodavnome sudu podnijeti optužni prijedlog.

Policija je, u suradnji s njemačkim kolegama, stupila u kontakt s majkom koja se nalazi u inozemstvu.

- Kazneno djelo povrede djetetovih prava za to kazneno djelo propisana je kazna do 5 godina, u najtežim slučajevima, kad dođe do smrti djeteta, je kazna do 15 godina. Što se tiče droge koju je posjedovao radi vlastite uporabe, prijavit ćemo ga zbog počinjenja prekršaja i zakona o zlouporabe doga, za taj prekršaj propisana je novčana kazna od 5 - 20 tisuća kuna ili zatvorsa do 90 dana, rekla je Suzana Sokač, glasnogovornica PU istarske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!