20:30 / 25.01.2021.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Nove prijave za seksualno uznemiravanje na fakultetima

Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu

Akademija dramskih umjetnosti u Zagrebu

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Slučajevi seksualnog uznemiravanja na Akademiji dramske umjetnosti pokrenuli su, čini se, lavinu sličnih prijava i na drugim visokoškolskim ustanovama.

Nakon pet prijava za seksualno uznemiravanje na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, dvije se odnose na profesora koji je već privremeno udaljen s nastave i konzultacija, odnosno ograničen mu je pristup nastavi. 


- Sastoje se od verbalnog uznemiravanja putem poziva, putem poruka, SMS-ova i putem fotografija. Također imamo i jednu prijavu za jednog umirovljenog profesora koji još uvijek surađuje s fakultetom gdje se spominje i fizički nasrtaj na studenticu, rekla je Norma Trkovnik, studentska pravobraniteljica Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 


Cijeli je slučaj komentirao i rektor Damir Boras. 


- Ja sam upoznat sa slučajem , upoznao me obnašatelj dužnosti dekana profesor Šimparaga. Ja sam ga upozorio da se u svemu strogo mora držati odredaba etičkog kodeksa. Uprava Sveučilišta i ja osobno strogo osuđujemo sve oblike zlostavljanja, poručio je. 


O višestruko neprimjerenom ponašanju i seksualnom uznemiravanju progovorile su i studentice zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. 


- Mi službenu prijavu do sad još nismo dobili. U utorak ćemo vjerojatno izaći s javnom objavom, rekao je Tomislav Buntak, dekan Akadamije likovnih umjetnosti. 


- Naravno da, ukoliko je došlo etične neregularnosti i takvog načina neprimjerenog ponašanja, možemo i mi dok se sve ne razjasni postupiti da se nekog profesora ili profesoricu na neko vrijeme iz nastavnog procesa, dodao je. 


Što se pak Akademije dramske umjetnosti tiče ondje je prijava najviše. U cijeli slučaj uključena je i policija i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova te je sve spremno za kaznene prijave. 


- Prema posljednjim informacijama imamo oko 25 prijava, pritom se odnose na osam nastavnika odnosno nastavnica koji su trenutno zaposleni i na osmero naših bivših kolega nastavnika ili vanjskih suradnika. Sutra predajemo svu dokumentaciju policiji, a najkasnije u srijedu DORH-u, rekla je Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije dramske umjetnosti. 


Prijave ne prestaju stizati. Jedan profesor s Veterinarskog fakulteta također je udaljen s nastave. A sve ovo, čini se, samo je početak dugotrajnog i mučnog postupka dokazivanja koji tek slijedi. No svaki krik protiv nasilja put je prema toliko nužnoj promjeni u društvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!