Novi stolni inkubator i aspirator u KBC Osijek

12.11.2019.

16:27

Autor: R.O./I.F./T.V./HRT

default error photo
Zahvaljujući donacijama Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije KBC Osijek kupio je stolni inkubator i aspirator za Zavod za humanu reprodukciju i medicinski pomognutu oplodnju.
Svaki peti par danas ima problem u ciljanom zanošenju pa im je potrebna pomoć pri oplodnji. Zahvaljujući donacijama Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije KBC Osijek kupio je stolni inkubator i aspirator za Zavod za humanu reprodukciju i medicinski pomognutu oplodnju koji je danas predstavljen.

- Da je problem s ciljanim zanošenjem sve veći potvrdio je vršitelj dužnosti voditelja Zavoda za humanu reprodukciju i medicinski pomognutu oplodnju Zoran Popović. Postotak parova koji imaju problem u ciljanom zanošenju sve će veći, a rezultat je to i modernog načina života, izloženosti zračenjima, načinu prehrane, stresu. Suvremeni način života često ljude ograničava u planiranju obitelji pa sve veći broj parova reprodukciju ne rješava u najpovoljnijem vremenskom razdoblju, a to je do 36. godine za žene.

Zakon u Hrvatskoj omogućava liječenje do 42. godine, dok kod muških partnera nema vremenskog ograničenja.

- Novi uređaji u KBC-u Osijek pomoći će da se uspješnost u postupcima popravi pa se, kako ističe dr. Popović, parovi mogu javiti osječkom KBC-u bez potrebe za odlaskom izvan grada.

Novi stolni inkubator kvalitetan je aparat u kojem se mogu pohraniti embriji u gotovo fiziološkim uvjetima, odnosno uvjetima kakvi prevladavaju u maternici.

Županija osječko-baranjska za novi je uređaj izvojila oko 60.000 kuna, koliko i Grad Osijek, a novi je uređaj koštao oko 130.000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!