Novi strašan slučaj: Domu zabranili rad, a korisnici i dalje žive u groznim uvjetima

07.02.2020.

19:57

Autor: Ružica Divac Borovečki/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Od tragedije u Domu za starije i nemoćne u Andraševcu inspekcija resornog ministarstva provela je 30-ak nadzora.
Od tragedije u Domu za starije i nemoćne u Andraševcu inspekcija resornog ministarstva provela je 30-ak nadzora. Kod šest pružatelja usluga utvrđen je prekomjeran broj korisnika, a tri su radila bez licencije. Tri su doma zatvorena. No, da je sustav pun rupa, dokazuje priča iz Strmca Stubičkog. U tamošnjem je domu i dalje 20-ak štićenika iako mu je rad zabranjen još prije četiri mjeseca.

Obiteljskom domu za starije i nemoćne osobe "Gospočić" iz Strmca Stubičkog inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku prošlog je ljeta zabranila rad zato što nije otklonio nedostatke utvrđene godinu dana ranije. Osim toga, prijavili su i prekršaje sudu.

Nevjerojatno je, ali dom još uvijek radi. Uvjeti za smještaj nisu humani, kaže svjedok koji je želio ostati anoniman.

- Ljudi su u nehigijenskim uvjetima, doslovce puni fekalija. Podovi i  radijatori bili su užasno prljavi. Korisnici u domu bili su nepresvučeni, plahte prljave, a oni doslovce žedni i gladni, kazao je svjedok.

Rane štićenika od ležanja su nesanirane, a u kući navodno postoje i tajna vrata prema tavanu.

- Stepenice koje vode na neko potkrovlje, tavan. I gore su još smješteni korisnici, dodaje.

Centar za socijalnu skrb Donja Stubica još ljetos je, u skladu sa zakonom, obavijestio rodbinu da je dom zatvoren i ponudio pomoć u preseljenju, kao što je to nedavno učinio kod zatvaranja doma Andraševec.

Nakon požara doma u Andraševcu inspekcija Ministarstva najviše je izvanrednih kontrola napravila upravo u Krapinsko-zagorskoj županiji. I Državni inspektorat pokrenuo je dvanaest nadzora nad domovima. U odgovoru Državnog inspektorata navodi se da su:

"U tri okončana inspekcijska nadzora, obavljena u području radnih odnosa, inspektori rada nadležnom sudu podnijeli tri optužna prijedloga protiv poslodavaca zbog osnovane sumnje u počinjenje ukupno šest prekršaja".

No za štićenike doma u Strmcu Stubičkom, čini se, nema pomoći. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku priopćilo je da:

"Inspektori nemaju podatak o tome jesu li korisnici još u navedenom Domu... Inspektori Ministarstva obavili su sve postupke za koje su bili nadležni i za što su imali ovlasti. U konkretnom slučaju možemo samo čekati odluku Upravnog suda".

Dozvole za rad obiteljskih domova izdaje županija. U Krapinsko-zagorskoj županiji ih je 13, a na toj listi nema doma "Gospočić".

Martina Gregurović Šanjug, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb Krapinsko-zagorske županije, kazala je da su u zadnje tri godine izdane tri zabrane pružanja usluga smještaja i da se sve tri odnose na obiteljske domove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!