S diplomom osječkog FERIT-a na posao

14:52 / 24.05.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Novi kampus osječkog sveučilišta - 44. obljetnica FERIT-a

Novi kampus osječkog sveučilišta - 44. obljetnica FERIT-a

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) proslavio je 44. obljetnicu svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća. Tom je prigodom posebno istaknuta odlična suradnja s gospodarstvom i najavljen daljnji razvoj studijskih programa.

Dekan Tomislav Matić istaknuo je da taj fakultet praktički ni ne vodi evidenciju o zapošljavaju svojih studenata jer se gotovo svi zaposle odmah nakon završetka studija.


- Oni i tijekom studiranja odrađuju stručnu praksu u tvrtkama, gdje se uspostavljaju prvi kontakti, pa čim završe studij, imaju već potpisane ugovore o radu i ostvaruju uspješnu karijeru u gospodarskom sektoru, rekao je Matić.


Na FERIT-u je upisano 1700 studenata. Na na preddiplomskoj razini dva su studijska programa, dva stručna, tri diplomska studijska programa i jedan poslijediplomski, doktorski studijski program.


Novi studijski programi - praćenje potreba sektora 


Kako je istaknuo dekan Matić, na Fakultetu se kontinuirano radi na unaprjeđenju studijskih programa, a ove su godine sudjelovali u izradi prijedloga standarda zanimanja kvalifikacija za studijske programe iz područja elektrotehnike.


- Slijedi nam daljnji razvoj studijskih programa iz područja računarstva, automobilskog računarstva i komunikacija, i očekujemo da ćemo nastaviti pratiti trendove, poručio je, dodajući kako je, praćenjem potreba sektora i istraživanjem tržišta rada, za sljedećih pet godina utvrđen veliki nedostatak stručnjaka.


Dekan Matić je najavio da će im ubuduće biti obveza prilagoditi sve upisne kvote na svim studijskim programima da, što je moguće bolje, odgovaraju potrebama tržišta rada.


Rektor osječkog Sveučilišta Vlado Guberac ocijenio je FERIT jednim od stožernih fakulteta Sveučilišta u Osijeku i jednom od čvrstih spona u transferu znanosti i tehnologija sa Sveučilišta u gospodarstvo, posebno s aspekta razvoja IT sektora na području istočne Hrvatske.


Istaknuo je potrebu za povećanjem broja studenata i upisnih kvota te je poručio da će Senat tom fakultetu, ako ima mogućnosti, odobriti povećanje kvota. Dodao je kako ostaje problem nastavničkog kadra i novog zapošljavanja, o čemu moraju pregovarati s mjerodavnim ministarstvom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!