Novi sustav naručivanja pacijenata

22.11.2019.

19:02

Autor: Odri Ribarović/HRT

default error photo
Na neke specijalističke preglede pacijenti su dosad čekali i do tri godine, svjesni su u HZZO-u.
Uskoro bi trebala biti riješena jedna od rak-rana našeg zdravstva - liste čekanja. 15. prosinca na snagu stupa novi kalendar naručivanja pacijenata koji bi liste trebao smanjiti za trećinu. Riječ je o novom sustavu elektroničkog umrežavanja svih zdravstvenih institucija, čime će se, uz ostalo, izbjeći dvostruko, pa i trostruko naručivanje.

Suprug gospođe Helene na CT glave čekao je pola godine. Gdje zapinje, Heleni je posve jasno:

- Kad radite apointment za neki pregled oni ne znaju da li ste se vi negdje drugdje prijavili, što bi trebali znati, kaže.

Pojedini pacijenti bili su primorani - drugačije riješiti problem, kaže Helena iz Rijeke.

Možete i jako brzo napraviti pregled - ako platite privatno! To je život danas, nažalost, smatra Radivoje Marmilić.

Na neke specijalističke preglede pacijenti su dosad čekali i do tri godine, svjesni su i u HZZO-u.

- Imate liste čekanja po godinu, dvije, tri dana. Od katarakte, magnetske rezonance, ultrazvuka dojke, holtera - to su sve pretrage koje su se gomilale, ističe ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić.

Kako se to od 15. prosinca namjerava izbjeći?

- Mi zapravo imamo sada u naručivanju da se kontrolni pregledi vode kao liste čekanja - to nisu liste čekanja. Isto tako imamo dupliranje. Još važnije što sada uvodimo - da će slikovne pretrage biti elektroničke, treba li ta pretraga ili ne, ističe ministar zdravstva Milan Kujundžić.

U svakom slučaju, HZZO promptno počinje čistiti dosadašnje liste čekanja.

- Na način da ćemo iskontrolirati prema OIB-u sve višestruke narudžbe tako da će se automatski time poništiti određeni broj postupaka koji je negdje drugdje zapisan, gdje se nekome drugome oduzelo pravo, ističe Vukelić.

Uz to, pacijenti će se putem portala e-zdravlje na neke preglede moći naručiti i sami.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!