Novi uspjeh hrvatskih liječnika - djevojčici prišili palac

11.05.2020.

17:20

Autor: Martina Klaić/Dnevnik 2/IMS/HRT

default error photo
Kada je roditeljima u KBC-u Rijeka rečeno da prst ne mogu spasiti, sjeli su u automobil i odjurili u KBC Zagreb. Operacija je trajala 6 sati. Liječnici su bili podijeljeni u dva tima.
Novi uspjeh naših liječnika. Plastični kirurzi iz KBC-a Zagreb spasili su 13-ogodišnjoj djevojčici palac kojeg je odsjekla sjekirom. Iako je čeka dugotrajna rehabilitacija, liječnici vjeruju da će se funkcija prsta gotovo u potpunosti vratiti.

Bio je dovoljan trenutak nepažnje i neznanja i 13-ogodišnja djevojčica iz Rijeke odsjekla si je palac.

- Uzela je sjekiru i pokušala sama nešto odrezati što nikada prije u životu nije radila. Uzela ju je netipično lijevom rukom i odrezala si je palac desne ruke, a inače je dešnjakinja, rekao je Mladen Duduković, spec. plastične kirurgije Klinike za kirurgiju Zagreb.

Kada je roditeljima u KBC-u Rijeka rečeno da prst ne mogu spasiti, sjeli su u automobil i odjurili u KBC Zagreb. Operacija je trajala 6 sati. Liječnici su bili podijeljeni u dva tima.

- Jedan tim pripremao je taj amputirani dio, da se pripreme krvne žile, živci i sve ostalo što je potrebno za funkcioniranje prsta, a drugi tim je pripremao pripoj, odnosno mjesto na tijelu na koje se spaja, pojasnio je Nino Fuchs, spec. plastične kirurgije Klinike za kirurgiju Zagreb.

Riječ je o najtežoj operaciji u plastičnoj kirurgiji.

- Govorimo o strukturama koje su, sve osim kosti i tetive, manje od 2 milimetra, kod djeteta ove dobi su manje i od milimetra, dodao je Duduković.

Srećom, operacija je uspjela. Palac je spašen. Slijedi dugotrajna rehabilitacija. Za razliku od riječkih, ovi liječnici nisu ni sekunde dvojili da spase djevojčici prst. Tim Klinike za kirurgiju preuzima i one slučajeve od kojih drugi dižu ruke. Zahvalni su i pacijenti na drugoj prilici...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!